11.9 C
De Bilt

Overgewicht onder Venlose peuters en kleuters gedaald

Venlo – Uit een recent GGD rapport blijkt dat het aantal kinderen met overgewicht in de leeftijdscategorie tussen de twee en de vijf jaar oud sinds 2015 met 10% is afgenomen.

In 2015 was het percentage overgewicht nog 8,6%.

Sinds 2015 is de gemeente Venlo een JOGG gemeente. Toen was het percentage van de jongste kinderen met overgewicht nog 8,6%. Als JOGG gemeente investeer je samen met verschillende maatschappelijke partners in een gezondere omgeving voor kinderen. Zo zijn er activiteiten rondom de thema’s bewegen, voeding en waterdrinken op peuterspeelzalen. Voor de allerjongste kinderen is in samenwerking met het consultatiebureau “Groentehapjes in tien stapjes” ontwikkeld. Dit is een informatiepakket met tips voor ouders over hoe ze kinderen al vroeg kennis kunnen laten maken met diverse groenten.

 

De Venlose aanpak Jongeren Op Gezond Gewicht lijkt aan te slaan. In 2017 daalde het percentage van jonge kinderen met overgewicht naar 7,7%. Voor het eerst valt de jongste doelgroep in Venlo onder het gemiddelde overgewichtspercentage in de regio. Uit nieuwe cijfers van de GGD Limburg Noord blijken meer kinderen op gezond gewicht te zijn. Het is  erg kenmerkend voor Venlo dat de focus ligt op de allerjongste doelgroep. Dit zijn kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot 4 jaar.

 

Toch blijft er werk aan de winkel. In de leeftijdsgroep 5 tot en met 14 jaar is er wel een stijging van het percentage kinderen met overgewicht. “We zijn er nog niet, maar dit zijn mooie cijfers. Een duidelijk signaal dat onze aanpak zijn vruchten lijkt af te werpen. Met de hulp van alle betrokken instanties gaan we ons de komende jaren verder inzetten voor een gezonde en vitale jeugd. We weten nu dat we op de goede weg zitten”, zegt wethouder Schatorjé over de nieuwe cijfers. Het college van B&W besloot begin dit jaar om in ieder geval tot 2021 door te gaan met de JOGG aanpak.

 

Getallen

In 2017 zijn 2467 in de leeftijd van 2 tot 4,5 jaar gescreend. Van deze groep hadden 191 kinderen overgewicht.

Bron: gemeente Venlo

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio