14.7 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

Regionale samenwerking voor een goed beheerde waterketen en een klimaatbestendige leefomgeving

Horst aan de Maas – Op donderdag 26 oktober is een vernieuwd convenant tussen de partners van de samenwerking Waterpanel Noord getekend. Het betreft afspraken over samenwerking op het gebied van waterketenbeheer en de maatregelen die ervoor gaan zorgen dat onze regio in 2050 water robuust en klimaatbestendig is ingericht. Het doel van de samenwerking onder Waterpanel Noord is om ervoor te zorgen dat we efficiënt samenwerken in de waterketen op het gebied van de drinkwaterwinning, inzameling en verwerking van afvalwater en klimaatadaptatie.

Kostenbeheersing, het delen van kennis en het gezamenlijk uitvoeren van projecten zijn kortweg de ambities van Waterpanel Noord, een samenwerkingsverband van vijftien gemeenten in Noord- en MiddenLimburg, Waterschap Limburg, Waterschapsbedrijf Limburg en de Waterleidingmaatschappij Limburg.

Waterklaar.nl

Via het platform Waterklaar.nl is alles te vinden over de ontwikkelingen op het gebied van droogte, wateroverlast, hittestress en waterkwaliteit. Daarnaast is de website het startpunt voor campagnes met tal van voorbeelden uit de praktijk.

Het doel van dit platform is bewustwording te creëren te laten zien wat je zelf concreet kunt doen. Ook is er per Limburgse gemeente een subsidieregeling. Deze kun je aanvragen wanneer je je regenpijp wilt afkoppelen van de riolering en het regenwater wilt opvangen in je eigen tuin.

Projecten

Het inrichten van een regionaal grondwatermeetnet, het gezamenlijk uitvoeren van klimaatstresstesten en de subsidieregeling voor het afkoppelen van regenwater zijn voorbeelden van succesvolle projecten van Waterpanel Noord. Een ander mooi voorbeeld is het Programma Groenblauwe Schoolpleinen. Groenblauwe Schoolpleinen zijn natuurlijke schoolpleinen, waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen en ontdekken, waar het lekker koel is in de zomer en waar
het regenwater goed de grond in kan zakken. Het programma heeft als doel om de komende zes jaar 80% van alle basisschoolpleinen in Noord- en Midden-Limburg om te vormen naar Groenblauwe Schoolpleinen. Kijk hier voor meer informatie en mooi voorbeelden: https://groenblauwerevolutieschoolpleinen.nl/schoolpleinen/

De watercoach komt naar je toe!

Een ander voorbeeld is de waterklaar bus. Met deze bus vragen we in de gemeentes in Noord en Midden-Limburg lokaal aandacht voor het afkoppelen van de regenpijp van woningen. We laten zien welke mogelijkheden er zijn en geven praktische tips voor je eigen leefomgeving. De bus en de watercoach zijn aanwezig bij wijken die gerenoveerd worden, op klimaat- en duurzaamheidsevenementen, bij tuincentra, bij groenblauwe schoolpleinen of tijdens buurtbijeenkomsten. De watercoach denkt met je mee over mogelijkheden voor het afkoppelen van je regenpijp, informeert je over de afkoppelsubsidie en zorgt ervoor dat er een afspraak wordt gemaakt met de lokale afkoppeladviseur.

Samenwerking

Al met al is samenwerking via Waterpanel Noord belangrijk omdat het een middel is om de uitdagingen op het gebied van watermanagement aan te pakken, duurzame oplossingen te bevorderen en te zorgen voor een veerkrachtig en goed beheerde waterketen in Noord- en MiddenLimburg.

Convenantpartners

De convenantpartners zijn de 15 noordelijke gemeenten van Limburg (Mook- en Middelaar, Bergen, Gennep, Venray, Peel en Maas, Horst aan de Maas, Venlo, Beesel, Roermond, Roerdalen, Leudal, Maasgouw, Nederweert, Weert en Echt-Susteren), Waterschap Limburg, Waterschapsbedrijf Limburg en Waterleiding Maatschappij Limburg. Het convenant legt hernieuwde afspraken voor het samenwerkingsverband vanaf oktober 2023 vast.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio