9 C
De Bilt

Samen zorgen voor verkeersveiligheid in oogsttijd

Het is zo ver, het oogstseizoen is gestart en dus ook het landbouwverkeer. Dat zorgt in de maanden juli, augustus, september en oktober voor meer drukte met onder andere landbouwvoertuigen op de plattelandswegen in Zeeland. De Zeeuwse wegbeheerders en het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid  (ROVZ) vragen samen met de brancheorganisaties ZLTO en Cumela dit oogstseizoen aandacht voor de drukte op de weg en situaties rond landbouwverkeer.

Wees voorzichtig

Tijdens het oogstseizoen zijn agrariërs druk in de weer op het land en de omliggende wegen. Dat zorgt niet alleen voor drukte op de weg, het kan ook voor komen dat bijvoorbeeld graan of slik achterblijft op de wegen. Hoewel agrariërs en de wegbeheerders samenwerken om de weg zo snel mogelijk schoon te maken, willen zij weggebruikers wijzen op deze extra gevaren. Een voorbeeld van een gevaarlijke situatie is graan op de weg. Dit speelt voornamelijk in de maanden juli en augustus voor wielrenners en motorrijders. Zodra het regenseizoen begint in september, komt hier ook het gevaar van slik op de weg bij voor alle weggebruikers.

Nog veel gevaren met verkeer

Gedeputeerde Provincie Zeeland en voorzitter van het ROVZ Harry van der Maas: “We zien nog te veel gevaren ontstaan op plattelandswegen tijdens het oogstseizoen. Daarom een gezamenlijke oproep namens overheid en brancheorganisaties om extra voorzichtig te zijn in de maanden juli, augustus, september en oktober.”   

Waarom deze oproep?

De Zeeuwse agrariërs en loonwerkers willen samen met weggebruikers de weg veilig houden. Vandaar de oproep van de branche en de wegbeheerders om rekening met elkaar te houden. Zorg dat je elkaar ziet of zwaai naar elkaar. Op deze manier werken we samen aan een betere verkeersveiligheid tijdens het oogstseizoen. Via verschillende communicatiekanalen wordt de oproep van de brancheorganisaties, wegbeheerders en het ROVZ extra benadrukt. De slogan ‘samen zorgen voor verkeersveiligheid in oogsttijd’ staat hierbij centraal.

Districtshoofd Zuid Rijkswaterstaat Mardie Hack: “Vanuit Rijkswaterstaat zien wij gedurende het oogstseizoen een flinke toename van het aantal landbouwvoertuigen op onze wegen. Soms gaat dit gepaard met gevaarlijke inhaalmanoeuvres van deze landbouwvoertuigen. Wees alstublieft voorzichtig in deze periode en blijf vooral rustig ook al bent u wat later op de plek van bestemming. Denk aan uw veiligheid en aan die van anderen.”

Tips voor meer veiligheid op plattelandswegen

  • Zwaai naar elkaar, dan weet je dat je elkaar gezien hebt.
  • Let op bijvoorbeeld graan op de weg.
  • Als het heeft geregend, is het veel gladder doordat er modder op de weg is gekomen. Ook bij een dun modderlaagje is het belangrijk voorzichtig te zijn. Blijf als weggebruiker in dit geval recht sturen, laat het gas los en laat de auto uitrollen.
  • Kom je al fietsend een landbouwvoertuig tegen? Ga achter elkaar rijden of stap even af en ga in de berm staan. Een landbouwvoertuig heeft maar weinig uitwijkruimte.
  • Zorg altijd dat je oogcontact maakt met de bestuurder van een landbouwvoertuig. Zo weet je zeker dat je gezien wordt en niet in de dode hoek terecht komt.
  • Let op het uitzwenken van landbouwvoertuigen. Houd voldoende afstand.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio