11 C
De Bilt

Financiële tegemoetkoming energierekening voor verenigingen en maatschappelijke organisaties

Horst aan de Maas – Verenigingen en maatschappelijke organisaties zijn van groot belang voor de leefbaarheid en vitaliteit van mensen en gemeenschappen. Daarom stelt het college van B en W een regeling vast voor verenigingen en maatschappelijke organisaties die geconfronteerd worden met een gestegen energierekening. Verenigingen en maatschappelijke organisaties kunnen bij de gemeente een aanvraag indienen vanaf 1 april 2023. Het college stelt de raad voor om € 1 miljoen te reserveren voor de regeling.

Wat houdt de regeling in?

De regeling is op basis van de daadwerkelijk gestegen energiekosten in oktober ’22 tot en met maart ’23. Een deel van de gestegen kosten wordt vergoed. Het gaat om 75% van het verschil tussen het oude en nieuwe tarief. Wethouder Joosten zegt over de regeling: ‘Verenigingen en maatschappelijke organisaties leveren een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid in Horst aan de Maas. Dat willen wij als college zoveel mogelijk in stand houden. Sommige verenigingen zijn simpelweg niet in staat om de hoge energierekening te betalen. Of zij zijn genoodzaakt een hogere contributie te vragen aan leden. Met deze regeling komen wij hen hierin tegemoet’. 

Acute betalingsproblemen met energierekening

Alle verenigingen kunnen een aanvraag doen vanaf 1 april 2023. Een uitzondering vormen de verenigingen en maatschappelijke organisaties met acute betalingsproblemen, waar het water echt aan de lippen staat. Zij kunnen zich nu al via de website van de gemeente melden: www.horstaandemaas.nl/energieregeling. Via een maatwerkgesprek kan de gemeente, waar nodig, een vereniging eerder helpen.

Landelijke regeling

Het kabinet is op dit moment bezig met het uitwerken van een landelijke compensatieregeling, die vermoedelijk vanaf april 2023 gaat gelden. Het is nog onduidelijk hoe dit er precies uit komt te zien. Vooruitlopend hierop stelt de gemeente Horst aan de Maas daarom de lokale financiële compensatieregeling voor.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio