15.8 C
De Bilt

Warmmakers Horst aan de Maas helpen met het besparen van energie én geld

Gemeente Horst aan de Maas helpt inwoners met het besparen van energiemet hulp van Warmmakers. Vanaf nu is er ook extra hulp voor inwoners met slecht geïsoleerde woningen en een laag inkomen. Inwoners kunnen hiervoor terecht op www.horstaandemaas.nl/energiebespaarteam. Door de aanhoudende hoge energieprijzen hebben steeds meer huishoudens moeite om de energierekening te betalen.

Om deze inwoners gerichter te helpen ging gemeente Horst aan de Maas op zoek naar vrijwilligers om toe te voegen aan het Energiebespaarteam. Op de oproep om je aan te melden als energiecoach of klusser kwamen hartverwarmende reacties.

Oproep een succes

De oproep was een succes. De opleiding heeft het aantal deelnemers moeten vergroten omdat in plaats van 15 personen er 20 vrijwilligers stonden te popelen om andere inwoners te gaan helpen. De opleiding is succesvol afgerond. Wethouder Thijs Kuipers overhandigde de, nu officieel, energiecoaches de certificaten. Met een kluskoffer onder de arm en een warmtecamera in de hand zijn de energiecoaches en klussers, die nu onder de naam Warmmakers verder gaan, klaar om direct energie te besparen.

In de huiskamer – Foto: gemeente Horst aan de Maas

Oproep: vraag om hulp!

Wethouder Thijs Kuipers: “Ik roep iedereen op die moeite heeft om de energierekening te betalen en een slecht geïsoleerde woning om zich aan te melden. We gaan je helpen. Heb je een laag inkomen? Dan kijken de Warmmakers welke energiebesparende producten in de woning aangebracht kunnen worden én worden de producten gratis aangeboden. Waar nodig zelfs aangebracht. Hiermee bespaar je direct energie én geld. Dus maak er gebruik van! Ik vind het dan ook hartverwarmend dat zoveel vrijwilligers zich willen inzetten om andere inwoners te helpen. Dat maakt me trots!”

Warmmakers helpen inwoners om tot € 1.400 per jaar te besparen!

De warmmakers helpen met het besparen van energie én geld. Deze besparing is ieder jaar opnieuw terug te zien op de energierekening. De warmmakers gaan eerst op bezoek bij huishoudens die hulp willen én een slecht geïsoleerde woning hebben. Ze starten bij woningen met energielabel G. Daarna wordt de focus gelegd op energielabel F en vervolgens energielabel E.  Ook geven ze informatie over de eerste stappen naar een duurzaam huis. Ieder advies is maatwerk, en er wordt samen gekeken hoe dit gerealiseerd kan worden.

Kan de inwoner de energiebesparende producten het niet zelf installeren? Dan doet onze warmmaker dat. Zo wordt er vanaf het bezoek al direct energie bespaart. Voor inwoners met een laag inkomen (minder dan 150% van de bijstandsnorm) zijn zowel het advies als de energiebesparende producten gratis. Dit zijn producten zoals radiatorventilatoren (besparing tot € 150,- per jaar), radiatorfolie (besparing tot € 60,- per jaar) of tochtstrips (besparing tot € 50,-per jaar). Maar ook het gedrag speelt een belangrijke rol bij besparen.

Warmmakers in de huiskamer
Warmmakers in de huiskamer – Foto: gemeente Horst aan de Maas

Paul Konings uit Grubbenvorst gaat inwoners helpen

Eén van de vrijwilligers die inwoners gaat helpen is Paul Konings uit Grubbenvorst. Hij stelt zich in de campagne voor energiebesparing voor. Van rood naar groen, samen werken samen doen! De vrijwilligers helpen niet alleen met het besparen van geld, maar zetten zich in voor een gezonde en duurzame leefomgeving. Zo ook Paul, die naast het besparen van geld het ook doet voor het milieu: “Denk aan uw kleinkinderen, daar is het waar het om gaat”. Naast maatwerkadviezen voor de woningen staan de coaches ook stil bij praktische tips en bewustwording. De tip van deze warmmaker is dan ook: “Trek ’s avonds een lekkere dikke trui aan. Desnoods een dekentje erbij. Dan kun je ervoor zorgen dat de temperatuur van de centrale verwarming niet te hoog komt”.

Neem contact op voor een bezoek van de warmmaker

De energiecoaches en klussers zijn vanaf nu inzetbaar om te helpen. Inwoners die willen besparen op de energierekening kunnen gratis hulp of advies krijgen. Via de website www.horstaandemaas.nl/energiebespaarteam kunnen de inwoners checken welke hulp er beschikbaar is. Liever bellen? Dat kan ook via telefoonnummer: 077 – 477 97 77.

De Warmmakers zijn heel de week zoveel mogelijk op pad om mensen te helpen. Maar inwoners die het fijn vinden om eerst meer informatie te krijgen voordat een warmmaker op bezoek komt, zijn van harte welkom in de huiskamer van de Warmmakers. De huiskamer is open voor inloop op dinsdag en donderdag tussen 13.00 en 17.00 uur, locatie Kerkstraat 22a in het centrum van Horst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio