9.9 C
De Bilt

Woning in Horst 3 maanden op slot na vondst in aanbouw zijnde hennepkwekerij

Burgemeester Palmen van Horst aan de Maas heeft besloten om een woning aan de Kortestraat te Horst, voor drie maanden te sluiten. De politie heeft daar een grote hoeveelheid goederen en stoffen aangetroffen waardoor sprake is van strafbare voorbereidende handelingen voor de illegale hennepkweek. De woning en het perceel worden volledig ontoegankelijk gemaakt om de bekendheid in het drugscircuit weg te nemen en de toeloop van verschillende personen tot de woning en het perceel te voorkomen.

Inwoners beschermen tegen de gevaren van drugs

Horst aan de Maas voert al jarenlang het ‘Damocles-beleid’ uit. Dit beleid is gebaseerd op de Opiumwet en geeft de burgemeester de bevoegdheid woningen of bedrijfspanden waarin drugs aanwezig zijn of voorbereidingshandelingen daartoe worden getroffen tijdelijk te sluiten. Nadat een overtreding van het Damocles-beleid is geconstateerd, wordt een pand direct gesloten, zonder waarschuwing vooraf.

Burgemeester Palmen over Damocles-beleid Horst aan de Maas

Burgemeester Palmen is niet van plan om hier van af te wijken: “Uitvoering van het Damocles-beleid is geen keuze maar noodzaak. We willen onze inwoners beschermen tegen de gevaren die met drugs te maken hebben. Denk aan brandgevaar, veel in- en uitloop van personen, risico’s die met de productie van drugs gepaard gaan en de kans op overvallen. Dit beleid past ook volledig in de integrale aanpak van georganiseerde criminaliteit.”

De uitvoering van het beleid is en blijft maatwerk legt Palmen uit. In de echt schrijnende gevallen kan daarvan worden afgeweken. Maar hij benadrukt: “Wie in Horst aan de Maas meer dan een gebruikershoeveelheid drugs in bezit heeft, mag zich niet verwonderen over de consequenties.”

Herkent u de aanwezigheid van een drugslab of hennepkwekerij?

Palmen roept inwoners op om alert te zijn en verdachte situaties te melden. Aan de buitenkant is niet altijd zichtbaar wat er in een pand gebeurt. Toch zijn er signalen waar op gelet kan worden:

 • afgeplakte ramen en deuren die altijd dicht zijn.
 • (dichte) rolluiken waar geen logische aanleiding voor is.
 • roosters op opmerkelijke plekken aan de gevel of het dak.
 • het pand maakt een verlaten indruk: er is zelden iemand. En als er iemand is dan is dat voor een  korte tijd en/of op een vast tijdstip.
 • in- en uitloop van mensen waarvan het vermoeden bestaat dat ze geen relatie hebben met het betreffende pand.
 • geur en/of, stankoverlast, bijvoorbeeld vanwege hennepteelt, of de productie van synthetische drugs.
 • wateroverlast of vochtproblemen.
 • condens op de ramen.
 • kunstlicht (gloed van felle lampen) en/of licht in een ruimte dat altijd blijft branden.
 • installatie van camera’s of andere beveiligingsmaatregelen.
 • zoemend of ronkend geluid (van ventilatoren).

Meld verdachte situaties altijd!

Heeft u het vermoeden dat er in een pand een hennepkwekerij, XTC-lab of andere drugs aanwezig is? Meld wat u weet, ook als u twijfelt! U kunt anoniem een melding doen via de telefoonlijn Meld Misdaad Anoniem     (0800 – 7000), of contact opnemen met de gemeente Horst aan de Maas (077- 477 977).

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio