15 C
De Bilt

16 ondernemers plaatsen samen 14.000 zonnepanelen

Bergen (L) – In 2030 wil gemeente Bergen energie onafhankelijk zijn en zo bijdragen aan het Landelijk Klimaatakkoord. Deze ambitie wil de gemeente samen met inwoners en ondernemers realiseren. Daarvoor is naast het beperken van energieverbruik ook het opwekken van duurzame energie nodig.

Zon op bedrijfsdaken

Een eerste stap bij het opwekken van duurzame energie is het collectieve project ‘Zon op bedrijfsdaken’. Gemeente Bergen werkt bij de voorbereiding van dit project samen met het bedrijf Econnetic. Recent is voor dit project een SDE+ subsidie aangevraagd bij de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).

Ruim 4 megawatt voor 16 bedrijven

De aanvraag heeft betrekking op ruim 4 megawatt en is verdeeld over maar liefst 16 bedrijven in de gemeente. In totaal worden 14.000 zonnepanelen geplaatst. Gemeente Bergen en Econnetic verwachten begin 2019 een positieve beslissing op de subsidieaanvraag.

Samenwerking

Doel van ‘Zon op bedrijfsdaken’ is om op de vele bedrijfspanden zonnepanelen te plaatsen. De gemeente neemt daarbij het initiatief en brengt de verschillende partijen, ondernemers die zonne-energie willen produceren, bedrijven, investeerders en banken, bij elkaar. Voordelen hiervan zijn de gezamenlijke inkoop, beschikbaarheid van SDE+subsidie en aantrekkelijke financiering.

 

Ontzorgen

Bedrijfspanden zijn vaak erg geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Over het algemeen zijn er echter weinig ondernemers die daarvan gebruik maken, ze ervaren teveel drempels voor het realiseren van zonne-energie. Door het initiatief te nemen ontzorgt de gemeente de ondernemer en stimuleert ze ondernemers om gezamenlijk de duurzame ambities te realiseren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio