11.9 C
De Bilt
donderdag, 23 maart 2023

Advies Commissie milieueffectrapportage Haven Heijen

Gennep – De onafhankelijke Commissie m.e.r. heeft het milieueffectrapport beoordeeld en hierover een advies uitgebracht. Van 17 juni tot en met 19 juli lag het ontwerpbestemmingsplan voor de uitbreiding van Haven Heijen ter inzage. Voordat de gemeenteraad van Gennep besluit over het bestemmingsplan, zijn de milieueffecten onderzocht in dat milieueffectrapport (m.e.r.). 

Positief over duurzaamheid en natuurontwikkeling

De Commissie m.e.r. waardeert de duurzaamheidsmaatregelen in het plan en is positief over de bijdrage aan natuurherstel en -ontwikkeling. Het plan bevat ca. 15 hectare aan natuurontwikkeling, waaronder Maasheggen en een dassenleefgebied. Ook dragen een toegangsgeul en draaikom van ca. 14 hectare positief bij aan de hoogwaterbescherming in het gebied.

Aanvullende onderbouwing nodig

Van alle factoren waar de Commissie op toetst, moet het m.e.r. op één onderdeel worden aangevuld. De Commissie vindt de informatie over de benodigde extra ruimte aan havencapaciteit en bedrijventerrein nog te algemeen en wenst een uitgebreidere onderbouwing. Daarnaast worden enkele aanbevelingen gedaan, zoals over de invulling van het natuurbeheer en de monitoring van toekomstige bedrijfsactiviteiten en verkeersbewegingen.

Initiatiefnemers

Het uitbreidingsplan Haven Heijen is een initiatief van Teunesen Zand en Grint BV en AVG Beheer. De bedrijven willen uitbreiden, omdat de vraag naar vervoer over water en bijbehorende overslagmogelijkheden flink toeneemt en om de continuïteit van hun bedrijven te waarborgen. De initiatiefnemers nemen het advies van de Commissie m.e.r. ter harte en dragen zorg voor het aanvullen van de onderbouwing en het verwerken van de aanbevelingen.

Vervolg

Naast het advies van de Commissie m.e.r. zijn de afgelopen weken zienswijzen van inwoners en andere belanghebbenden ingediend. De gemeente beoordeelt alle zienswijzen en voorziet deze in de komende maanden van een inhoudelijk antwoord. Daarna worden de definitieve plannen via het college voorgelegd aan de gemeenteraad. Naar verwachting neemt de raad voor het einde van dit jaar een besluit over het bestemmingsplan.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio