12.3 C
De Bilt

Energiecoaches gaan aan de slag in de gemeente Bergen

Op maandag 5 juni vond de start van het energiecoachproject van VerduurSAMEN2030 plaats. Negen enthousiaste inwoners uit de gemeente Bergen hebben zich aangemeld als energiecoach.

De energiecoaches gaan als vrijwilligers aan de slag om andere inwoners uit de gemeente Bergen te adviseren op het gebied van kleine energiebesparende maatregelen. Denk hierbij aan maatregelen als radiatorfolie, tochtstrips, maar ook aan het eigen gedrag. Met kleine energiebesparende maatregelen kan men al snel tientallen euro’s per jaar besparen.

Officieel startmoment

De vrijwilligers hebben recentelijk de opleiding tot energiecoach afgerond. Daarom kon afgelopen maandag het startsein voor het project worden gegeven. Wethouder Antoon Splinter ontving de energiecoaches in het Energiehuis met koffie en vlaai. Met trots deelde hij tassen uit voor de energiecoaches, met daarin benodigdheden voor de huisbezoeken. Denk aan een infrarood thermometer, een CO2-meter en een energiemeter. De energiecoaches hebben deze spullen nodig om goed onderzoek te doen in de woningen die zij bezoeken.

De wethouder benadrukte enorm dankbaar en trots te zijn op de energiecoaches. “Doordat zij niet langs de zijlijn staan, maar hun handen uit de mouwen te steken, zijn de energiecoaches van grote waarde voor onze gemeente.”

Wat doet een energiecoach?

Een energiecoach loopt samen met de bewoner door zijn woning en onderzoekt op welke punten hij zijn huis energiezuiniger kan maken en de energierekening kan verlagen. Een energiecoach vraagt bijvoorbeeld hoeveel elektriciteit en gas iemand verbruikt en vergelijkt dit verbruik met dat van andere huishoudens. Als diegene onverwachts veel verbruikt, gaat de coach mee op zoek naar een verklaring. Lekt er bijvoorbeeld veel warmte weg door kieren? De energiecoach bekijkt niet alleen de woning, maar vraagt ook naar gewoontes. Hoe hoog staat bijvoorbeeld de thermostaat ingesteld? Na afloop van het huisbezoek maakt de energiecoach een verslag over de bevindingen.

Wie kan zich aanmelden voor een huisbezoek?

Alle inwoners van de gemeente Bergen kunnen zich inschrijven voor een bezoek van een energiecoach. Een bezoek van een energiecoach is kosteloos.

Hoe vraag ik een huisbezoek aan?

Voor meer informatie en voor het inplannen van een huisbezoek, ga naar: www.verduursamen2030.nl/energiecoach of bel naar (0485) 34 83 83.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio