1.5 C
De Bilt

Gedeeltelijke ontgraving Kasteelruïne Blitterswijck

Op zaterdag 23 september 2023 heeft de ontgraving van een klein gedeelte van de kasteelruïne in Blitterswijck plaatsgevonden. Stichting Kasteelpark Blitterswijck groef met toestemming van Gemeente Venray, die eigenaar is van het terrein, twee proefsleuven aan de zuidwestelijke buitenzijde van het voormalige kasteel.

De stichting werkt aan een projectplan om het kasteelterrein te ontwikkelen tot volwaardig kasteelpark. Het volledig herbouwen van het kasteel is geen realistische optie. De stichting wil de kasteelruïne opnieuw ontgraven en een kunstwerk realiseren over de ruïne dat de contouren van het voormalige kasteel laat zien. Daar omheen wil zij een park aanleggen met mooie beplanting en enkele andere voorzieningen.

Cultureel erfgoed behouden

Hiermee wil de stichting het cultureel erfgoed beter behouden, informeren over de historie en deze meer beleefbaar maken. Ook moet het kasteelpark ruimte bieden aan kleinschalige recreatieve en ceremoniële activiteiten en dienen als rustpunt voor wandelaars en fietsers. Hiermee wil de stichting het dorp aantrekkelijker en leefbaarder maken, niet alleen voor de eigen inwoners, maar ook voor recreanten die willen genieten van natuur en rust op een historische plek.

Ontgraving gedeelte ruïne

De gedeeltelijke ontgraving die nu heeft plaatsgevonden dient als vooronderzoek om de technische staat van de funderingen te controleren. Dit moet informatie opleveren voor de architect die aan de slag gaat met een ontwerp. Ook is de informatie input voor het projectplan, waarmee o.a. de benodigde financiering wordt aangevraagd.

De ontgraving heeft o.a. duidelijk gemaakt dat ondergronds nog een deel van de kasteelmuren aanwezig is en dat ook de oorspronkelijke gracht weer zou kunnen worden blootgelegd. Daarnaast zijn er restanten gevonden van houten palen rondom het kasteel en stukken tegel die vermoedelijk in de gang van het kasteel zaten toen het kasteel een nonnenklooster was.

Meer informatie over het project Kasteelpark Blitterswijck en de geschiedenis van het kasteel is te vinden op www.kasteelparkblitterswijck.nl. Volg de Facebook- en Instagrampagina van Kasteelpark Blitterswijck om gedurende het project op de hoogte te blijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio