10.2 C
De Bilt

Gennep start proef met bodycams voor boa’s

De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) dragen in gemeente Gennep vanaf 19 april 2022 een bodycam. Boa’s krijgen tijdens hun werk met enige regelmaat te maken met verbaal geweld en soms zelfs met fysiek geweld. In het streven om incidenten en onrechtmatige gedragingen in de richting van de boa’s te voorkomen, besloot het college in augustus 2021 om de uitrusting van de boa’s gedurende een proefperiode van een halfjaar uit te breiden met een bodycam. Na een periode van zorgvuldige voorbereidingen, om daarmee te voldoen aan alle eisen die de wet- en regelgeving stelt aan het dragen van een bodycam, kan de proef per 19 april 2022 daadwerkelijk van start.

Bodycams in Gennep

De bodycam is een kleine draagbare camera, die aan het uniform van de boa bevestigd is. Filmen mag wanneer de boa inschat dat er een onveilige situatie ontstaat of dreigt te ontstaan voor hem- of haarzelf, een collega of een derde. De boa heeft geen toestemming nodig om de camera aan te zetten.

Foto: © Jurian de Jong

Bodycam en privacy

Het gebruik van een bodycam voldoet aan de privacywet- en regelgeving. De boa meldt betrokkene(n) dat de bodycam is ingeschakeld en de persoon van wie een opname is gemaakt, kan om inzage van de beelden vragen. Ook kunnen de politie en het Openbaar Ministerie beelden van een bodycam opvragen als er mogelijk strafbare feiten zijn gepleegd. Gemaakte beelden worden maximaal 28 dagen bewaard.

Evaluatie

De boa’s van gemeente Gennep krijgen in de proefperiode de mogelijkheid om ervaringen op te doen met de bodycam. Na die proefperiode volgt een evaluatie. In hoeverre heeft de bodycam effect op het gedrag van de ander? En, in hoeverre draagt de bodycam bij aan het gevoel van veiligheid van de boa? Op basis van deze evaluatie volgt in het najaar een definitief besluit over de aanschaf van bodycams.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio