5.7 C
De Bilt

Heide kiest voor één gemeenschapsaccommodatie

Het dorp Heide wil De Schól tot een volwaardig en toekomstbestendig multifunctioneel centrum ontwikkelen. Hierdoor wordt het mogelijk om alle gemeenschapsactiviteiten in Heide op één centrale plek te laten plaatsvinden. In de raadsvergadering van 31 januari 2023 buigt de gemeenteraad van Venray zich over de financiën van dit plan.

Het voortzetten van de drie huidige accommodaties De Schól, gemeenschapshuis De Gelderkoel en handbooglokaal St. Sebastiaan is financieel niet haalbaar. Om in de toekomst over een exploiteerbare accommodatie te beschikken, hebben de inwoners van Heide in groten getale voor De Schól gekozen. Dit vanwege de centrale plek in het dorp en de andere ruimtelijke voordelen.

Draagvlak voor De Schól

De Schól is in 1953 als lagere schoolgebouw neergezet en is na het schooljaar 2010-2011 opgeheven. De accommodatie biedt op dit moment al een onderkomen aan talrijke activiteiten, zoals de Stichting MenzSamen dagopvang, bakkerij Vedder, lunchroom, jeu-de-boulesbanen (aanpalend), Same Aete voor senioren en het Dorpscafé. Ook is de Schól de ontmoetingsplek voor verenigingen. Tijdens een drukbezochte dorpsbijeenkomst op 31 maart 2022 hebben de inwoners van Heide met overweldigende meerderheid hun steun uitgesproken voor het plan met de locatie van De Schól en ingestemd met het indienen hiervan bij de gemeente. Alle activiteiten die plaatsvinden in De Gelderkoel zullen naar het MFC De Schól verhuizen.

Schoon door de poort

Na de eerdere initiatieven van Veulen, Oostrum, Merselo en Oirlo is Heide de vijfde Venrayse gemeenschap die ‘Schoon door de Poort’ gaat. De gemeenschap in het dorp wordt zelf verantwoordelijk voor de gemeenschapsaccommodatie zoals het beheer en de exploitatie. Wethouder Daan Janssen: “Eind 2013 is deze afspraak samen met de besturen van alle dorpshuizen gemaakt. Het is mooi om te zien dat ieder dorp zijn eigen oplossing bedenkt en dat zij erin slagen de verbinding met alle gebruikers en verenigingen en met het dorp te versterken.”

Gemeentelijke bijdrage

Als de gemeenteraad in januari instemt met het plan dan krijgen de initiatiefnemers eenmalig een bijdrage van bijna € 2,4 miljoen voor de noodzakelijk geachte aanpassingen aan De Schól. Dit is twee derde van de investering; het initiatief zelf brengt met behulp van onder andere (provinciale) subsidies, fondsen en zelfwerkzaamheid € 1,2 miljoen in. De volgende stap is het opstellen van een ontwikkelovereenkomst tussen de initiatiefnemers en de gemeente. Na ondertekening kan het dorp aan de slag met de realisatie van multifunctioneel centrum De Schól.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio