5 C
De Bilt

Helft Venrayse straatverlichting LED: gemeente blijft ambitieus

Venray – Bijna de helft van de Venrayse straatverlichting is inmiddels overgeschakeld op LED. Dat is ruim meer dan de landelijke 25 tot 30 procent. Dit blijkt uit het beleidsplan Openbare Verlichting 2022-2026.

Nog meer LED

Toch blijft het daar niet bij, zegt wethouder Cor Vervoort: “We zijn op de goede weg en de komende jaren blijft de focus op meer LED, op verdere energiebesparing en op circulariteit”. De gemeenteraad besluit op 14 december a.s. over het beleidsplan.

Goede voorbeeld

Sinds 2017 zijn in de gemeente Venray 3500 armaturen vervangen of aangepast. De dorpen Vredepeel en Veulen, de wijken Antoniusveld en Vlakwater, de omgeving Molenklef en de industriegebieden Smakterheide en Keizersveld zijn bijna volledig voorzien van LED. Dit type lamp gebruikt minder stroom en gaat veel langer mee dan conventionele lampen. De gemeente bespaart hiermee energie en de kosten van onderhoud zijn lager. Vervoort: “Als gemeente willen we het goede voorbeeld geven. Bovendien is minder energie gebruiken en langer met onze spullen doen niet alleen goed voor de wereld, maar ook voor onze eigen portemonnee”.

Energiebesparing met verlichting

De afgelopen jaren zijn niet alleen conventionele armaturen vervangen door LED, maar is ook gekeken hoe een energiebesparing te behalen op momenten dat er weinig of geen vraag is naar verlichting. Zo worden alle armaturen voorzien van dimmers zodat het energieverbruik ’s nachts minder is. Op andere plaatsen is zogenaamde dynamische verlichting toegepast. Onder andere op het fietspad tussen Wanssum en Geijsteren. Daar brandt met behulp van sensoren alleen licht als er een fietser aanwezig is.

Met het nieuwe beleidsplan wil Venray de reeds in 2017 ingeslagen weg voortzetten en daarmee de doelen uit het energieakkoord behalen: 20% energiebesparing in 2020 en 50% in 2030 ten opzichte van 2013.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio