8.8 C
De Bilt
dinsdag, 21 maart 2023

Herdenking op Engelse militaire begraafplaats Venray verplaatst naar oktober

Dit jaar vindt de jaarlijkse herdenking op de Venray War Cemetery plaats op zondag 16 oktober om 11.00 uur. Voorheen vond deze plechtigheid in september plaats. De herdenking is verzet naar oktober omdat dit beter past in de oorlogshistorie van Venray. In oktober 1944 vond namelijk de Slag om Overloon plaats wat heeft geleid tot de bevrijding van Venray.

Herdenking

Een werkgroep heeft de jaarlijkse herdenking op de militaire begraafplaats van het Gemenebest opnieuw vormgegeven. Er wordt vanaf nu met name stil gestaan bij de waarde van het herdenken. Opdat wij niet vergeten. De Venrayse jeugd wordt uitdrukkelijk bij de plechtigheid betrokken. 

Venray War Cemetery

De militaire Begraafplaats van het Gemenebest is gelegen aan de Hoenderstraat in Venray. Op dit ereveld liggen 692 soldaten begraven die in de periode oktober 1944 tot maart 1945 sneuvelden. De meeste van deze mensen zijn omgekomen in de omgeving van Venray tijdens de Slag om Overloon. Van de graven zijn er 629 Britse militairen, 22 Canadese, 5 Nieuw-Zeelandse, 4 Australische, 1 Poolse en 30 ongeïdentificeerde graven. Ook ligt er een oorlogscorrespondent begraven.

Werkgroep

De werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van St. Adoptiegraven CWGC Venray War Cemetery, Engelse veteranen, de Bond van Wapenbroeders, het Veteranencafé, het Raayland College, de Scouting, het Oranje Comité en de Gemeente Venray.

Iedereen is welkom

Er worden geen uitnodigingen verstuurd voor de herdenking. Iedereen is zondag 16 oktober om 11.00 uur welkom. Adoptanten van oorlogsgraven worden uitgenodigd om bloemen op het door hun geadopteerde graf te komen leggen. De toekomstige herdenkingen vinden plaats op de laatste zondag voor 19 oktober. Dit omdat de Slag om Overloon tot 18 oktober 1944 duurde.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio