11.9 C
De Bilt
donderdag, 30 maart 2023

Kinderwijkraad van start in Brukske

In de Venrayse wijk Brukske wordt een kinderwijkraad opgestart. De gemeente Venray werkt daarvoor samen met basisschool de Krokodaris, Stichting Kleur & Kracht, Synthese opbouwwerk en een gezinscoach. Wijkplatform Brukske heeft namens deze partijen een aanvraag gedaan voor subsidie voor de oprichting en de pilot van vier jaar. De gemeente Venray levert een subsidiebijdrage en ook Wonen Limburg heeft toegezegd een bijdrage te leveren. De kinderwijkraad gaat komend schooljaar van start.

Jong geleerd, oud gedaan

Via een kinderwijkraad krijgen kinderen de kans om zelf plannen te ontwikkelen voor hun buurt. Wat zij belangrijk vinden in hun leefomgeving is daarin leidend. De deelnemende kinderen bouwen een eigen netwerk van organisaties en mensen op om hun plannen gerealiseerd te krijgen. Dat biedt de kinderen belangrijke ervaringen en leermomenten: de moed om contact te leggen, vragen te stellen en in gesprek te gaan over dingen die belangrijk voor hen zijn.

Ook omgaan met teleurstellingen (wanneer een plan bijvoorbeeld anders tot uiting komt) en presenteren komen hierin natuurlijk aan bod. Daarmee sluit de kinderwijkraad goed aan bij het (verplichte) vak ‘burgerschapsvorming’ dat gegeven wordt op de basisschool.

Democratie met Kinderwijkraad

In september wordt gestart met het geven van democratielessen op de Krokodaris. Vervolgens stemmen de schoolkinderen op projecten waar de raad mee aan de slag gaat. Dat zijn bijvoorbeeld plannen die te maken hebben met een verkeersituatie of het welzijn van ouderen in de wijk. Er is een coördinator aangesteld vanuit de wijk die de kinderen begeleidt in de uitwerking van de plannen. Ook enkele ouders helpen mee.

Aanmelden

Kinderen uit groep 6,7 en 8 kunnen zich vrijwillig aanmelden voor deelname aan de kinderwijkraad. Wethouder Jan Jenneskens: “Deze kinderwijkraad is een mooi initiatief, ik hoop dan ook op vele aanmeldingen. Het is een voorbeeld voor andere wijken in Venray.” In het laatste jaar van de vierjarige pilot vindt een evaluatie plaats.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio