11.5 C
De Bilt

Kunst- en cultuurcoaches maken kunst en cultuur toegankelijk voor alle inwoners van gemeente Bergen

De kunst- en cultuurcoaches hebben als doel om het maken en beleven van kunst en cultuur toegankelijk te maken voor alle kinderen en volwassenen in de gemeente Bergen. Dit doen ze allereerst door het huidige aanbod aan kunst en cultuur in de gemeente te inventariseren.

“Pionierend, baanbrekend, verkennend en onderzoekend.” Zo beschrijft kunstenaar Frans Goossens zijn nieuwe functie. Samen met Miko Derks gaat hij het komend anderhalf jaar aan de slag als kunst- en cultuurcoach in de gemeente Bergen. “We onderzoeken eerst wat er allemaal al te doen is in onze gemeente. Ook halen we op welke wensen en behoeften deze mensen en organisaties hebben”, legt Frans uit.

Ontmoeting, samenwerking en inspiratie

Daarnaast zetten de kunst- en cultuurcoaches in op ontmoeting, samenwerking en inspiratie. Niet alleen tussen de coaches en de makers van kunst en cultuur, maar vooral ook tussen de makers onderling. “We denken er bijvoorbeeld aan om binnenkort een soort kennismakingsbijeenkomst te organiseren. Waarbij wij ons als kunst- en cultuurcoaches kunnen voorstellen aan iedereen met interesse in kunst en cultuur. En waarbij ze ook elkaar kunnen leren kennen. Hoe we dat precies gaan doen, weten we nog niet. Maar we hebben ideeën genoeg!” vertelt Miko.

“Ik werk al een hele tijd in het muziekonderwijs in de gemeente Bergen, maar kom nog steeds regelmatig nieuwe en verrassende dingen tegen. Die deel ik graag met iedereen.”

Zelf vormgeven

Het komend anderhalf jaar krijgen Frans en Miko de ruimte om de functie van kunst- en cultuurcoach naar eigen inzicht vorm te geven. Dit doen zij zoveel mogelijk in overleg en samenwerking met de huidige kunst- en cultuuraanbieders in de gemeente Bergen. Medio 2024 wordt de pilot geëvalueerd. Is het aangeslagen, dan krijgen de kunst- en cultuurcoaches een permanente plek in de gemeente.

Kunst en cultuur voor iedereen

“Kunst en cultuur inspireren, ontwikkelen talenten, raken en verbinden mensen. Ik gun ieder kind in onze gemeente om zelf te ervaren wat kunst en cultuur met je kunnen doen”, zegt wethouder Claudia Ponjee van Gemeente Bergen. “Daarom ben ik ook zo blij dat we het idee van de kunst- en cultuurcoaches met Frans Goossens en Miko Derks – twee lokale kunstbeoefenaars – in de praktijk kunnen realiseren. Ik weet zeker dat zij de pilot, samen met onze kunst- en cultuuraanbieders, tot een succes kunnen maken!”

Kom in contact met de kunst- en cultuurcoaches!

Kersverse kunst- en cultuurcoaches Goossens en Derks willen alle makers van kunst en cultuur in de gemeente Bergen oproepen vooral contact op te nemen voor een eerste kennismaking. Dit kan via kunstencultuurcoach@gmail.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio