4.8 C
De Bilt

Schadevergoedingen waterramp juli 2021

Bergen (L) – Na de schade door de extreme wateroverlast in met name Limburg bieden het Nationaal Rampenfonds Giro 777 en de Rijksoverheid de mogelijkheid verzoeken in te dienen voor een tegemoetkoming hiervoor. Ook in de gemeente Bergen.

Nationaal Rampenfonds Giro 777

Alle getroffen huishoudens kunnen via een aanmeldingsformulier één verzoek voor een gift van 1.000 euro indienen. Particulieren hebben meer tijd gekregen om een verzoek in te dienen. De indieningsperiode wordt 20 augustus opnieuw geopend tot 1 september. Het Rampenfonds kiest voor een ruime beoordeling van de beschadigingen met meer uitleg ofwel door de schade op plinthoogte in de woning uit te leggen als geleden schade in verblijf- en leefruimte.

Wet Tegemoetkoming Schade (Wts juli 2021) van Rijksoverheid

Voor alle inwoners, ondernemers, organisaties en overheden heeft het Rijk een vangnetregeling voor schade die niet verzekerbaar, niet verhaalbaar en niet vermijdbaar is. Voor zaken waarvan de huidige verzekeringsmogelijkheden niet algemeen bekend waren, is het kabinet nu ruimhartig. De Wts is een regeling voor tegemoetkoming in schade. De RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) zorgt voor de verwerking van de meldingen. De tegemoetkomingen zijn per categorie vastgesteld.

Kosten om op te ruimen of kosten die gemaakt zijn om (ergere) schade te voorkomen kunnen in aanmerking komen om deels vergoed te worden. Voor evacuatiekosten is de regeling ook van toepassing.

Het is raadzaam de melding op korte termijn in te dienen. Het kan nog wat tijd kosten om na de melding een expert in te plannen voor een afspraak. De schade-expert zal alle beschadigingen opnemen als hij/zij op de locatie komt.

Twee verschillende verzoeken

Voor burgers is het mogelijk om zowel bij de RVO als bij het Rampenfonds een verzoek voor een gift/tegemoetkoming in te dienen. Of wanneer het invullen bij de RVO niet lukt,  kan dit via een telefonische melding bij de RVO op 088 – 0424070.

Hulp nodig bij invullen?

Personen die niet beschikken over of gebruik kunnen maken van computerapparatuur om de digitale aanmeldformulier(en) in te vullen, kunnen op afspraak gebruik maken van een computer op het gemeentehuis. Indien gewenst is er persoonlijke begeleiding door een gemeentelijke medewerker telefoonnummer (0485) 34 83 83. U dient hiervoor te beschikken over een DigiD.

De gemeente Bergen ondersteunt de rechtvaardige, ruimhartige verwerking van de schademeldingen. Meer informatie vindt u op hier op de website van de gemeente Bergen.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio