17.2 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

Venray gaat voor onbepaalde tijd door met JOGG-aanpak

Gemeente Venray sloot zich in 2016 aan bij JOGG (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst). JOGG is een werknet van gemeenten, maatschappelijke organisaties en bedrijven die gezamenlijk werken aan een gezonde leefomgeving, waarin kinderen en jongeren kunnen opgroeien tot een gezonde generatie. Na twee succesvolle projectperiodes van drie jaar, blijven Venray en JOGG langdurig samenwerken.

Samenwerking staat centraal in Venray

Venray is een van de eerste gemeenten in Noord- en Midden-Limburg die voor onbepaalde tijd doorgaat met de JOGG-aanpak. In Venray is Venray Beweegt verantwoordelijk voor de uitvoering van de JOGG-aanpak. Hierbij wordt nadrukkelijk de samenwerking gezocht met de kinderopvang, scholen, ouders, sportverenigingen, zorgverleners en bedrijven. Om zo voor alle kinderen en jongeren een omgeving te creëren, waarin de gezonde keuze de normaalste zaak van de wereld is. 

Langdurige samenwerking

Normaliter wordt een JOGG-overeenkomst aangegaan voor een periode van drie jaar. Na een verlenging in 2019, wordt gemeente Venray nu dus lid voor onbepaalde tijd. Wethouder Martin Leenders (Sport en Gezondheid) is blij met deze langdurige samenwerking: “In Venray werken we aan een inclusieve samenleving, waarin iedereen naar vermogen mee kan doen. Een goede gezondheid is een belangrijke voorwaarde om mee te kunnen doen. JOGG draagt hieraan bij door het stimuleren van een gezonde omgeving voor kinderen en jongeren, met aandacht voor een gezonde leefstijl. JOGG zet in op meer gezonde scholen, gezondere sportlocaties en meer en beter bewegen. Op deze manier kunnen we de jeugd in onze gemeente betere kansen bieden om gezond op te groeien.”

Succesvolle aanpak

Volgens JOGG-regisseur Ankie Billekens heeft de JOGG-aanpak zich de afgelopen jaren bewezen. “Uit internationaal onderzoek is gebleken dat JOGG op de lange termijn zorgt voor meer en gezonde levensjaren, een besparing aan ziektekosten en een vergrote arbeidsmarktdeelname. Met de JOGG-aanpak hebben we ook in Venray de afgelopen twee projectperiodes mooie resultaten bereikt.

Zo krijgen alle jonge ouders op het consultatiebureau tools en tips aangereikt op het gebied van groente eten, water drinken en bewegen. Om zo hun kind een gezonde en kansrijke start te bieden. Inmiddels hebben vier basisscholen het vignet Gezonde School behaald. En sinds enkele jaren zijn er ook beweegcoaches in de kinderopvang en in het basisonderwijs actief om kinderen van 2 tot 12 jaar vaardiger te maken in bewegen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio