11.5 C
De Bilt

Gemeente Venray en stad Geldern: samenwerken over grenzen heen

Op woensdagmiddag 10 mei bracht een delegatie uit het Duitse Geldern voor de derde keer een bezoek aan de gemeente Venray. Beide partijen kijken terug op een geslaagde middag waarbij ook is gesproken over grensoverschrijdende samenwerking.

Naast burgemeester Sven Kaiser en wethouder (erster Beigeordneter) Tim van Hees-Clazett was ook een grote afvaardiging van de gemeenteraad van Geldern te gast in Venray. Ze werden ontvangen door het voltallige college van B&W en de fractievoorzitters van de Venrayse gemeenteraad.

Kansen benutten

Burgemeester Leontien Kompier: “Uiteindelijk is een grens mensenwerk. We zien dat Venray en Geldern vaak te maken hebben met dezelfde uitdagingen zoals personeelstekort en economische onzekerheid. Door samen te werken willen we deze uitdagingen omdraaien in kansen.” Eventuele cultuurverschillen ziet burgemeester Kompier dan ook als een aanvulling: “In de overheidssector kennen Nederland en Duitsland verschillende structuren, dat is heel interessant. En ja, natuurlijk zijn de culturen net anders. Maar ik vind het mooi om te zien hoe wij elkaar hierin aanvullen én van elkaar leren.”

Mogelijkheden verkennen in Geldern

De middag stond in het teken van gesprek en culturele uitwisseling. Medewerkers van de gemeente Venray hebben de delegatie van Geldern kennis laten maken met diverse projecten in onze gemeente. De focus lag hierbij op sport en bewegen én klimaat en verduurzaming. Onderdelen van het bezoek waren onder andere een rondleiding door het Venrayse centrum en een bezoek aan de toren van de St. Petrusbandenkerk.

Centraal stond de mogelijke samenwerking tussen Venray en Geldern: “De uitwisseling van werknemers en studenten, ideeën om onze winkelcentra toekomstbestendig te maken – we zijn over veel onderwerpen in gesprek met elkaar. De concretisering hiervan is de volgende stap. Uiteindelijk hebben Venray en Geldern immers hetzelfde doel voor ogen: samen onze regio én Europa sterker maken. Daar gaan we voor!”, vertelt burgemeester Kompier.

Euregio

De gemeente Venray en de stad Geldern maken onderdeel uit van de Euregio Rijn Maas Noord. De kennismaking en samenwerking zijn onderdeel van het Interreg-project ‘Euregionale toolkit’. Dit project heeft tot doel om grensoverschrijdend contact mogelijk te maken. De gemeente Venray heeft de stad Geldern nu voor de derde keer ontvangen, op 1 december 2022 was het Venrayse college van B&W te gast bij onze buurgemeente.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio