22.4 C
De Bilt

Gemeente Venray doet mee aan Orange the World 2022

Venray Gemeente Venray is medestander in de strijd tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich aan bij de internationale campagne Orange the World. Daarom kleuren vanaf vrijdag 25 november de Schouwburg, de fontein op het Schouwburgplein en de brug bij het Raayland College oranje. Ook het kunstwerk ‘de Poort van Gelijkheid’ op de rotonde Zuidsingel/Leunseweg wordt van 25 november tot 10 december oranje uitgelicht.

Martin Leenders, wethouder Inclusie, vindt het belangrijk om mee te doen aan deze campagne: “De boodschap achter de internationale campagne heeft alles te maken met respect voor elkaar. Iets waar lokaal de Stichting Respect On zich voor inzet. Vanuit de gemeente kunnen we dit niet genoeg benadrukken.”

Orange the World en het WK voetbal

De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Dit jaar valt Orange the World samen met het WK voetbal in Qatar. Met als gevolg dat inwoners van Venray de oranje uitgelichte plekken wellicht associëren met het WK. Vanwege de mensenrechtensituatie in Qatar vindt de gemeente het echter niet gepast om hier op die manier aandacht aan te besteden. De locaties worden dus alleen oranje uitgelicht voor Orange the World. 

Voorkomen van geweld

In Nederland krijgt helaas 45 procent van de vrouwen en meisjes te maken met geweld. De nadruk bij de aanpak van geweld ligt vaak op signalering, melding en hulpverlening. Deze zaken zijn van cruciaal belang, maar we moeten ook meer gaan investeren in het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken. Daar kan iedereen aan bijdragen; individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Belangrijk is vooral om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens te betrekken. Juist zij kunnen het verschil maken, bijvoorbeeld door elkaar aan te spreken op grensoverschrijdend gedrag.

Jaarlijkse Orange the World campagne

25 november is door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Op deze dag start de jaarlijkse campagne Orange the World, tegen geweld tegen vrouwen. De campagne duurt tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. De tussenliggende dagen zijn de wereldwijde ‘16 Dagen van Actie tegen Geweld tegen Vrouwen’.

In Nederland doet inmiddels een overgrote meerderheid van de gemeenten en provincies jaarlijks mee aan de campagne, bijvoorbeeld door een gebouw oranje uit te lichten en door extra aandacht te besteden aan het bestrijden van geweld tegen vrouwen en meisjes. De gemeente Venray doet nu voor de vierde keer mee.

Ik ben #medestander

Tijdens de Orange the World campagne wordt iedereen uitgenodigd om onderdeel van de oplossing te worden als medestander in de strijd tegen geweld. Dit kan door het ondertekenen van de #medestanderpledge op orangetheworld.nl. Hiermee geeft de ondertekenaar aan dat hij of zij zich wil inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden. Mensen die medestander zijn, krijgen een speciale nieuwsbrief met allerhande praktische tips over wat je kunt doen in je dagelijks leven om geweld en intimidatie tegen vrouwen te helpen voorkomen en stoppen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio