15.6 C
De Bilt

Wanssum gaat voor multifunctioneel centrum in de Sint-Michaëlkerk

Het dorp Wanssum wil de Sint-Michaëlkerk ontwikkelen tot een volwaardig en toekomstbestendig multifunctioneel centrum. Het plan is het resultaat van een zorgvuldig proces met de verenigingen en inwoners van het dorp. De gemeenteraad buigt zich op 9 mei 2023 over het plan en de financiën.

Verhuizen naar de kerk

Eerdere onderzoeken om het gemeenschapshuis te combineren met het sportpark of deze te betrekken bij de haven bleken niet haalbaar. In 2019 ontstond het plan voor een multifunctioneel centrum in de Sint-Michaëlkerk. De nieuwe accommodatie zal ruimte bieden voor ontmoeting, ontspanning, cultuur, sporten, vergaderen en horeca. Ook wordt een sacrale ruimte ingericht en komt er een permanente tentoonstelling van enkele kunstschatten. De kerk wordt gerenoveerd en verduurzaamd zodat een volwaardige en toekomstbestendig multifunctioneel centrum ontstaat.

Schoon door de poort

Na de eerdere initiatieven is Wanssum de volgende Venrayse gemeenschap die ‘Schoon door de Poort’ gaat. De gemeenschap in het dorp wordt zelf verantwoordelijk voor de gemeenschapsaccommodatie zoals het beheer en de exploitatie. Wethouder Daan Janssen: “Het realiseren van een gemeenschapsaccommodatie op deze locatie zorgt tegelijkertijd voor een nieuwe invulling van cultureel erfgoed in Wanssum. Het is mooi om te zien dat Wanssum aan de slag is gegaan met een plan wat dit mogelijk maakt.”

Gemeentelijke bijdrage

Als de gemeenteraad in mei instemt met het plan dan wordt er € 2,3 miljoen gereserveerd voor de realisatie van het project. Dit is twee derde van de investering; de werkgroep zelf brengt met behulp van onder andere (provinciale) subsidies, fondsen en zelfwerkzaamheid € 1,2 miljoen in. Na instemming door de gemeenteraad gaat de werkgroep aan de slag met de verdere uitwerking van het plan. Hierna volgt het opstellen van een ontwikkelovereenkomst tussen de initiatiefnemers en de gemeente. Na ondertekening van deze overeenkomst kan het dorp aan de slag met de realisatie van multifunctioneel centrum Wanssum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio