4.8 C
De Bilt

Wethouders Horst aan de Maas benoemd

Vier wethouders, van CDA, Essentie, D66-Groenlinks en PvdA, vormen samen met burgemeester Ryan Palmen en gemeentesecretaris Nardy Beckers het nieuwe college van B en W van Horst aan de Maas. Zittende wethouders die aanblijven zijn Eric Beurskens, Thijs Kuipers en Roy Bouten. Elbert Joosten is de nieuwe wethouder. Dinsdagavond zijn zij benoemd.

College weer compleet met wethouders

De collegevormende partijen zijn in een relatief korte tijd gekomen tot een akkoord op hoofdlijnen en een voordracht voor de wethouders. Burgemeester Palmen noemt het een mooi team. Samen gaan ze invulling geven aan de ambities. Deze stonden dinsdagavond ook op de agenda. De gemeenteraad besprak namelijk het akkoord, waarin op hoofdlijnen de plannen voor de komende raadsperiode zijn vastgelegd.

Hierover hebben de collegevormende partijen overeenstemming bereikt. Een proces dat drie keer in de gemeenteraad behandeld is. Besprekingen hebben geleid tot aanpassingen in het stuk. Het document heeft als titel ‘Horst aan de Maas in balans voor deze en toekomstige generaties.’

Grote uitdagingen, scherpe keuzes

In het akkoord beschrijven de partijen dat Horst aan de Maas voor een aantal grote opgaven en uitdagingen staat. Onder andere op de woningmarkt. Vorig jaar werd al besloten dat 1000 nieuwe woningen worden gebouwd; in het nieuwe akkoord is vooral ook aandacht voor kwaliteit en doorstroming. Ook de kwaliteit van wijken gaat erop vooruit: meer groen, aandacht voor een gezonde leefomgeving en meer diversiteit is het devies.

Hiermee doelen de partijen op gemengde wijken waar mensen elkaar ontmoeten en kunnen helpen. En daarmee is ook meteen de brug naar het thema gezondheid gelegd. De druk op zorg neemt toe en dat vraagt om stevige maatregelen, bijvoorbeeld in de vorm van preventie om te voorkomen dat mensen ziek worden.

Energie

Energie besparen en energie opwekken krijgen de komende vier jaar volop de aandacht. In de plannen staat het opwekken van meer lokale, duurzame energie, bijvoorbeeld door zonnevelden of windmolens. Maar altijd in balans met het landschap en met oog voor de gezondheid van omwonenden. Tegelijkertijd willen de partijen bedrijven en inwoners motiveren om te verduurzamen.

Het woord balans is ook van toepassing op de economische situatie van Horst aan de Maas. De groei van de economie mag niet ten koste gaan van bijvoorbeeld leefbaarheid, duurzaamheid of gezondheid, staat in het akkoord. Partijen vinden het belangrijk dat lokale bedrijven die hier groot zijn geworden, ruimte krijgen om zich te ontwikkelen; maar bieden geen ruimte meer voor logistieke dienstverleners. Het arbeidsmigrantenbeleid gaan ze herzien en de vrijetijdseconomie versterken.

Portefeuilleverdeling wethouders

De collegeleden hebben ook al een verdeling gemaakt. Zo krijgt Elbert Joosten, CDA, de portefeuille ‘Krachtig leven in een slagvaardige gemeente,’ met thema’s als dienstverlening, participatie, cultuur en financiën. Eric Beurskens, Essentie, gaat zich bezig houden met ‘Toekomstgericht bouwen, werken en ondernemen,’ waar onder andere water, natuur, economie en bouwen onder vallen. De portefeuille van Thijs Kuipers, D66-GroenLinks, is ‘Gezonde en duurzame leefomgeving’, met onderwerpen als energietransitie, duurzaamheidsbeleid, toezicht en handhaving en bereikbaarheid. De portefeuille van Roy Bouten, PvdA, is:  ‘Gezond leven en wonen voor jong en oud’ waar thema’s als wonen en wijken, gezondheid, jeugd en nieuwkomers onder vallen. En de burgemeester, tenslotte, heeft de portefeuille ‘Een veilige gemeente in een sterke regio.’ Hieronder vallen onder andere openbare orde en veiligheid, communicatie, bestuurlijke vernieuwing en coördinatie regionale samenwerking.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio