11.9 C
De Bilt

Briels Bevrijdingsbeeld onthuld op 6 mei

Op vrijdag 6 mei wordt op het Turfplein (verlengde van de Turfkade) het Briels Bevrijdingsbeeld ‘De Vlam’ onthuld. Het beeld is tot stand gekomen op initiatief van de Stichting Bevrijdingsfestival Brielle en wordt geschonken aan de gemeenschap van Brielle. Kunstenaar Ruud van de Vliet heeft het ontworpen en gemaakt. Diverse Brielse bedrijven hebben via sponsoring bijgedragen in de kosten. De onthulling vindt plaats tussen 12.00 – 12.45 uur.

Bevrijdingsbeeld

Het Bevrijdingsbeeld is een eerbetoon aan de militairen van de vier landen die in 1945 Nederland hebben bevrijd van de Duitse bezetter. Dat wordt gesymboliseerd door de nationale symbolen van de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië en Polen die op het beeld zijn aangebracht. Ook de nationale vlaggen van deze geallieerde landen staan op het beeld. Bij de onthulling zijn vertegenwoordigers van de ambassades van deze landen aanwezig. Na de onthulling van het beeld worden de volksliederen gespeeld door de Marching Liberation Band.

Speciale gasten uit Schotland

Speciale gasten zijn de Schotse nabestaanden van boordtechnicus sergeant David Dickson, die in mei 1944 boven het Westland werd neergeschoten en op de oude begraafplaats in een graf van de Oorlogsgravenstichting begraven ligt.

Brielse veteranen

Naast de deelnemers aan het Bevrijdingsfestival zijn ook de Brielse veteranen uitgenodigd bij de onthulling van het Bevrijdingsbeeld. Na afloop van de onthulling zal er om 14.30 uur een militaire parade met historische voertuigen plaatsvinden door Brielle. Hieraan nemen ook de veteranen deel. Alle Briellenaren zijn welkom om de onthulling en parade bij te wonen. Ook is het mogelijk de verschillende kampementen, zowel geallieerd als Duits, te bezichtigen.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio