7.4 C
De Bilt

Hellevoetsluis heeft 4 nieuwe AED’s beschikbaar in buitengebied

Afgelopen maand zijn in het buitengebied van Hellevoetsluis vier nieuwe Automatische Externe Defibrillators (AED’s) geplaatst. Hiermee is het gehele buitengebied voorzien van een 6-minuten dekkingszone voor reanimatie. Enkele inwoners hebben hun privéterrein beschikbaar gesteld voor de plaatsing van de AED’s. Inmiddels zijn de AED’s aangemeld bij HartslagNu en kunnen ingezet worden.

Buitengebied Hellevoetsluis

Wethouder Van der Velde meldde samen met een van de beheerders, de heer Westerveld, deze laatste AED aan bij HartslagNu: ‘Ik ben blij dat nu ook het buitengebied is aangesloten op het reanimatie oproepsysteem, want samen kunnen we levens redden’. ‘En dat is van levensbelang. Ook ik heb twee reanimaties van dichtbij meegemaakt en ben mede hierdoor extra doordrongen van het grote belang van een AED in de buurt’, aldus de heer Westerveld. Een AED is een compact en eenvoudig te bedienen apparaat dat door middel van elektrische schokken het hartritme van het slachtoffer weer op gang probeert te brengen (defibrillatie).

AED buitengebied
AED buitengebied – Foto: Wil van Balen

Meld uw AED aan en red levens!

De gemeente roept ondernemers en andere partijen die over een AED beschikken op deze aan te melden op het reanimatie oproepsysteem via HartslagNu.nl. Als bij 112 een melding van een hartstilstand binnenkomt, krijgen burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer een oproep op hun telefoon. In deze oproep staat of ze direct naar het slachtoffer gaan om te reanimeren of eerst de dichtstbijzijnde AED ophalen. Elke dag krijgen 40 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De overlevingskans is het grootst als iemand binnen 6 minuten reanimeert en een AED aansluit. Als elke minuut telt, is snelle hulp van levensbelang. Ook u kunt helpen!

Welzijnsorganisatie SBO

Welzijnsorganisatie SBO biedt ondersteuning aan het plan Hartveilig Hellevoetsluis. Zij vervolgen de eerdere inventarisatie van alle actieve AED’s op wijkniveau en houden deze up-to-date. SBO zoekt hierbij de verbinding met (mogelijke) burgerhulpverleners, bewonersinitiatieven, ondernemers en andere partijen die zich inzetten om Hellevoetsluis Hartveilig te maken en te houden. Vanaf januari 2023 worden op meerdere locaties reanimatie trainingen aangeboden, zodat voldoende burgerhulpverleners voor Voorne aan Zee beschikbaar zijn en blijven. Bij interesse kunt u zich aanmelden via hartveilig@sbonu.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio