14.9 C
De Bilt

Samenwerken aan duurzame havens

Hellevoetsluis – Op dinsdag 20 november kwamen watersportverenigingen, jachthavens en bedrijven uit de havens in Droogdok Jan Blanken samen om nieuwe plannen te bespreken. Zij voerden afgelopen jaren veel energiebesparende maatregelen uit en willen nu de stap zetten om duurzame energie op te wekken. De havens van Hellevoetsluis bieden veel kansen voor het opwekken van duurzame energie.

Duurzame energie

Wethouder Peter Schop gaf de aftrap, waarna Stefan Romijn van Stichting Stimular een introductie gaf op de kansen voor opwekken van duurzame energie. Er zijn concrete plannen voor zonnepanelen op daken van drie locaties van watersportverenigingen. Ook wordt onderzocht of er ruimte is voor drijvende zonnepanelen in het water. Andere plannen zijn het plaatsen van zonnepanelen op boten en het opwekken van warm water via PVT-collectoren.

 

Thomas Wilkes inspireerde de aanwezigen met een toelichting op hoe zijn bedrijf Ceilidh Carbonmasts het pand zonder aardgas verwarmt, hoe hij de benodigde energie grotendeels opwekt via zonnepanelen en zijn ideeën voor opslag van energie. René Timmerman van Blue Power Synergy vertelde over het energieponton dat hij in de havens van Hellevoetsluis gaat testen. Dit is een zeecontainer met diverse vormen van energieopwekking via zon en wind en opslag van de opgewekte energie.

Duurzame havens

Onder leiding van Carmen van den Berg van Stimular bespraken de aanwezigen de mogelijkheden om kleine windturbines te plaatsen in het havengebied. Er bestaan veel verschillende modellen met ieder hun voor- en nadelen. Aanwezigen spraken hun voorkeur uit voor enkele modellen, waarbij veiligheid, geluid en opbrengst de belangrijkste punten van beoordeling waren. Ivo Werners en Dick Bierman van de Coöperatieve Vereniging Voorne-Putten Energie vertelden wat de mogelijkheden zijn voor duurzame energieopwekking op bedrijfsdaken voor bijvoorbeeld bewoners van de Vesting. Inwoners van de Vesting mogen vaak geen zonnepanelen op daken plaatsen, maar kunnen wel profiteren van zonnepanelen die op daken in de Veerhaven worden geplaatst.

 

Het project Ports Energy and Carbon Savings (PECS) / Duurzaamheidsimpuls havengebied Hellevoetsluis wordt gefinancierd door het Interreg Twee Zeeën Programma 2014 – 2020 van de Europese Unie en door de Provincie Zuid-Holland via de Landschapstafel Voorne-Putten.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio