11.9 C
De Bilt

‘Senioren en Veiligheidsmaand’ in gemeente Hellevoetsluis

Hellevloetsluis – Op 28 maart 2022 heeft burgemeester Milène Junius de ‘Senioren en Veiligheidsmaand’ officieel afgetrapt. Dit gebeurde tijdens een informatiebijeenkomst over dit thema in Recreatieruimte Hart van Hellevoet. Criminaliteit tegen senioren neemt steeds meer toe. Daarom heeft de gemeente april uitgeroepen tot de ‘Senioren en Veiligheidsmaand’ om zo extra aandacht te vragen voor dit onderwerp. De gemeente doet dit in samenwerking met politie, Stichting Service Bureau Ouderen, Woonzorg en Rabobank.

Stijging aangiftes senioren

Het aantal aangiftes door senioren in Hellevoetsluis is aanzienlijk gestegen. Deze gaan vaak over onder andere bankpasfraude, hulpvraagfraude en digitale criminaliteit. Criminelen doen zich dan voor als een vertrouwd persoon om op deze manier geld afhandig te maken. Dit gebeurt bijvoorbeeld aan de deur, via WhatsApp en via e-mail. Vormen van criminaliteit die sinds de coronacrisis zijn toegenomen, omdat we veel meer thuis zijn. Senioren zijn vaker het slachtoffer, omdat zij vaak minder goed bekend zijn met deze vormen van criminaliteit.

Samen tegen criminaliteit

Tijdens de ‘Senioren en Veiligheidsmaand’ staat bewustwording centraal. Zo heeft de burgemeester, in aanloop naar de informatiebijeenkomst, alle 65 plussers in Hellevoetsluis een informatiebrief gestuurd. Bij deze brief zat een kaartje met handige tips om (online) criminaliteit te herkennen. Zij kunnen deze op een opvallende plek in huis bewaren. Ook is er op 26 april 2022 een extra informatiebijeenkomst in de Buiten-Veste over het herkennen en voorkomen van (online) criminaliteit

Senioren en Veiligheidsmaand. Foto: gemeente Hellevoetsluis

 “Dit is een zorgelijke ontwikkeling die wij met elkaar een halt toe moeten roepen’’, aldus burgemeester Milène Junius. “Het begint bij bewustwording. Door de verschillende vormen van criminaliteit te herkennen en door te weten wat te doen, komen we al een heel eind. Dat gaat niet vanzelf, daarom is het ontzettend belangrijk om hier met elkaar over te praten en elkaar te informeren. En dat is precies wat we met de Senioren en Veiligheidsmaand willen bereiken. Ik doe dan ook een beroep op alle (klein)kinderen, vrienden, kennissen en (zorg)partners om hier vooral over te praten met de ouders, opa’s, oma’s en patiënten.’’

Meer informatie

De Rijksoverheid geeft op website www.maakhetzeniettemakkelijk.nl meer informatie en tips over dit thema. Inwoners kunnen ook contact opnemen met Stichting Service Bureau Ouderen Hellevoetsluis: www.sbonu.nl.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio