11.9 C
De Bilt

Willem de Eerste kunstwerk onthuld en tweede Brielle-lezing

Brielle – Vrijdagmiddag 10 december 2021 organiseerden gemeente Brielle, stichting Eersteling der Vrijheid en Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting een inspirerende middag. In de tuin van de Sint-Catharijnekerk is een kunstwerk onthuld van Willem van Oranje en zijn derde vrouw Charlotte de Bourbon, gemaakt door beeldhouwster Heleen Levano.

Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting

Het bronzen kunstwerk is aan Brielle geschonken door de Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting. Commissaris van de Koning, drs. Jaap Smit en burgemeester Gregor Rensen hadden de eer om het werk in de kerktuin te onthullen. Burgemeester Gregor Rensen: ‘Op het tweeëneenhalve meter hoge kunstwerk staan Willem van Oranje en Charlotte de Bourbon afgebeeld. Daarbij staan allerlei symbolische afbeeldingen die met de prachtige Sint-Catharijnekerk te maken hebben, de plek waar Willem van Oranje en Charlotte de Bourbon op 12 juni 1575 trouwden. Het is een imposant eerbetoon aan de vader des vaderlands, Willem van Oranje’.

Kunstwerk Van Prins Willem De Eerste Onthuld In Kerktuin – Foto: Gemeente Brielle

In het teken van deze onthulling heeft dr. Femke Deen een lezing gehouden met als onderwerp ‘Het huwelijksleven van Charlotte de Bourbon en Willem van Oranje’. Femke Deen is de biografe van de tweede echtgenote van de Prins van Oranje, Anna van Saksen.

Tweede Brielle-lezing

In de middag stond de tweede Brielle-lezing op het programma met als onderwerp ‘De betekenis van herdenken’. Deze lezing is gehouden door prof. dr. Henk te Velde, hoogleraar Nederlandse Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Met de Brielle-lezingen willen we verleden en heden verbinden, geïnspireerd door uiteenlopende specialisten die vanuit verschillende vakgebieden ons denken kunnen prikkelen. Deze bijeenkomst was online te volgen via een livestream. Binnen enkele dagen zijn de opnames te bekijken via de website: www.brielle.nl/lezing.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio