4.3 C
De Bilt

Wim van Noord ontvangt Erepenning Gemeente Brielle

Na afloop van de viering van 1 April ontving Wim van Noord, voorzitter van de 1 April Vereniging, in het Arsenaal de Gemeentelijke Erepenning uit handen van burgemeester Gregor Rensen. Het gemeentebestuur van Brielle kent volgens traditie de mogelijkheid als blijk van waardering en erkentelijkheid een Erepenning toe te kennen aan personen en groepen die een belangrijke en bijzondere bijdrage leveren aan de Brielse samenleving. De gemeentelijke erepenning van de gemeente Brielle wordt al vanaf 1986 uitgereikt. Het besluit wordt door College en Gemeenteraad gesteund.

Wim van Noord

Burgemeester Rensen lichtte het besluit als volgt toe. Wim van Noord (75) vervult sinds 2012 het voorzitterschap van de 1 April Vereniging. In die ruim 10 jaar dat Wim van Noord voorzitter is geweest, heeft de 1 April Vereniging grote ontwikkelingen doorgemaakt. Zoals de verdere uitgroei en professionalisering van de organisatie van de jaarlijkse 1 April viering die ieder jaar meer bezoekers en Brielse deelnemers aantrok. De veiligheidseisen rond evenementen zijn in de afgelopen tijd flink opgeschroefd. De vele discussies met gemeente, politie en hulpdiensten hebben veel tijd gevergd van Wim van Noord.

Ervaring en overtuigingskracht

Door de lange ambtelijke ervaring maar vooral ook door zijn overtuigingskracht is hij erin geslaagd om de 1 April Vereniging te professionaliseren en een verenigingsstructuur te bouwen die adequaat op die nieuwe  wettelijke voorwaarden kon reageren. Een geslaagde ledenwerfactie die in de periode 2018-2019 plaatsvond, leidde tot een flinke stijging van het ledenaantal, waardoor het ledenaantal nu meer dan 1200 leden bedraagt.  Ook kwam een geslaagde verjonging van het leden bestand tot stand dankzij de succesvolle insluiting van de Boys van Treslong en de Lumeyden.

Immaterieel erfgoed

Het mooiste moment van de afgelopen jaren was wel de erkenning van de 1 April traditie als immaterieel cultureel erfgoed van nationale betekenis. Wim van Noord heeft aan al die succesvolle activiteiten een leidende bijdrage geleverd door zijn grote inzet, zijn professionele ervaring en bindend vermogen als voorzitter. Tegenslagen zoals de afgelastingen van de 1 April Vieringen in 2020 en 2021 en de lastige discussies in eigen kring over de omstreden Noordpoort werden adequaat verwerkt.

Tot slot moge vermeld worden dat de 1 April Vereniging een belangrijke sociale functie vervult in Brielle, tot uiting komend in de activiteiten voor de woonzorgcentra en de scholen. Ook participeert de vereniging in evenementen van een aantal andere steden in Nederland.

1 April driedaagse

Dankzij Wim van Noords voorzitterschap van onze belangrijkste vereniging in onze gemeente, kunnen we in 2022 niet alleen op 1 april, maar ook op 2 en 3 april een 1 April driedaagse beleven. Voorts neemt de 1 April Vereniging ook de organisatie van de Nederlandse Vestingsteden op zich die in september in Brielle plaatsvinden.

Voor al zijn verdiensten als voorzitter van de 1 April Vereniging in het afgelopen decennium verdient Wim van Noord de erepenning van de gemeente Brielle ten volle.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio