19.9 C
De Bilt

Uitstel bestemmingsplanprocedure windturbines Haringvlietdam

Hellevoetsluis Het college van B&W heeft besloten om de bestemmingsplanprocedure voor de windturbines aan de Haringvlietdam uit te stellen. De reden daarvoor is de uitspraak die de Raad van State onlangs deed over het bestemmingsplan voor een windpark bij Delfzijl. Het is nog niet duidelijk wat de consequenties van deze uitspraak zijn voor andere windtrajecten, waaronder de windturbines bij de Haringvlietdam. Het college wil dit eerst uitgezocht hebben. Daarom schuift de planning voor de bestemmingsplanprocedure voor deze windturbines op.

Raad van State

De uitspraak van de Raad van State in de zaak van het windpark Delfzijl bepaalt dat voor onderdelen een uitgebreide milieubeoordeling moet worden gemaakt. Dat betekent dat overheden de normen voor geluid, slagschaduw en externe veiligheid die in het Activiteitenbesluit en de Activiteitenregeling staan, niet mogen gebruiken totdat deze milieubeoordeling is gemaakt. Het Rijk moet deze milieubeoordeling laten maken.

bestemmingsplanprocedure

Op dit moment is nog niet duidelijk wat deze uitspraak van de Raad van State betekent voor het Hellevoetse windproject. De bedoeling was oorspronkelijk om rond deze tijd een eerste concept (voorontwerp) bestemmingsplan ter inzage te leggen. Het college heeft echter besloten dat uit te stellen tot er meer duidelijkheid is. Daarbij is de gemeente ook afhankelijk van hoe de Rijksoverheid en provincie Zuid-Holland op de uitspraak reageren. Wethouder Peter Schop: “We hebben als gemeente de taak om alle belangen af te wegen. Aan de ene kant is er het belang van duurzame energie.

We hebben als gemeente ingestemd met een opgave voor windenergie. Daar willen we aan voldoen om zo onze bijdrage te leveren. Maar we hebben ook de zorg voor de gezondheid en het welzijn van onze inwoners. Dat belang weegt zwaar en we willen hier heel zorgvuldig mee omgaan. Daarom willen we eerst zorgvuldig onderzoeken wat de uitspraak van de Raad van State betekent voor de te plaatsen windturbines aan de Haringvlietdam. Dat betekent dat er vertraging optreedt, maar dat kan in dit geval niet anders.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio