2.3 C
De Bilt

Briels Klokkenluiders Gilde verrast met erepenning tijdens laatste raadsvergadering

Het gemeentebestuur van Brielle kent volgens traditie de mogelijkheid om tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst als blijk van waardering en erkentelijkheid een Erepenning toe te kennen. Dit jaar is het laatste jaar van de gemeente Brielle. Om die reden is het ook de laatste kans om nog een aantal personen en organisaties die zich de afgelopen decennia als vrijwilligers zeer verdienstelijk hebben gemaakt voor de gemeente te onderscheiden.

Briels Klokkenluiders Gilde

De gemeentelijke erepenning werd op woensdag 14 december ten overstaan van de gehele raad uitgereikt tijdens de laatste raadsvergadering van gemeente Brielle aan het Briels Klokkenluiders Gilde (BKG) in de raadzaal. Met het einde van de gemeenteraad komt er ook een einde aan de langdurige traditie om van de raadsvergaderingen de klok van het stadhuis te luiden.

Erepenning

Het Briels Klokkenluiders Gilde ontvangt deze erepenning vanwege haar grote verdiensten voor het aantrekkelijker maken van Brielle, niet alleen door het met grote regelmaat doen luiden van de diverse klokken die de stad Brielle nog kent, maar ook in het bijzonder vanwege de vele originele en toepasselijke activiteiten die het BKG in het jubileumjaar 2022 heeft uitgevoerd.

BKG

Eind jaren ’90 van de vorige eeuw werd het BKG opgericht, door een aantal enthousiastelingen die vonden dat de mooie klokken die Brielle heeft weer met de hand zouden moeten worden geluid. Op 26 juni 1999 werd de vereniging officieel geïnstalleerd door burgemeester Van der Kluit. Zo’n 35 leden waren toen lid. Het BKG heeft de afgelopen ruim twintig jaar diverse projecten opgepakt en een gedegen studie gemaakt over hoe de klokken moesten worden geluid. Zo is er meegewerkt aan het completeren van het aantal klokken in de Sint-Catharijnekerk en is ook een mooie nieuwe klokkentoren bij de Bedevaartkerk tot stand gebracht.

6 klokken in Sint-Catharijnekerk

Dankzij de inspanningen van het BKG beschikt de Sint-Catharijnekerk over een zestal klokken die met de hand kunnen worden geluid. Op bijzondere dagen of bij bijzondere gelegenheden worden ze tezamen geluid hetgeen een machtig geluid over de vesting te weeg brengt. De andere klokken die door het BKG worden geluid zijn de klok van de Jacobskerk en de Bedevaartkerk. Heel bijzonder en voor zover bekend ook uniek in Nederland is dat het BKG maandelijks voorafgaand aan iedere raadsvergadering in het voormalige Oude Stadhuis de klok in het Stadhuistorentje met de hand luidt. Ontelbare keren hebben de leden het BKG bovendien de toren van de Sint-Catharijnekerk beklommen om aan de klokkentouwen te trekken. 

Vieren 450 jaar vrijheid

Met name de laatste jaren zijn er diverse nieuwe initiatieven ontplooid met het oog op het vieren van 450 Jaar Vrijheid in 2022. Het hoogtepunt was wel de totstandbrenging van een geheel nieuwe luidklok – de Vrijheidsklok – die onder grote belangstelling in drie dagen tijd in de buitenruimte gegoten werd en opgehangen in de toren. De zes klok werd daarmee een feit. Het BKG heeft hiermee heel veel mooie en positieve publiciteit en aandacht getrokken. Zonder meer was het een van de hoogtepunten van dit toch al zo geslaagde jubileumjaar.

Andere projecten waarbij het BKG nauw betrokken was, betrof het tot stand brengen van de Mobiele Beiaard. Een verplaatsbaar carillon, dat samen met het bijbehorende monnikenkoor vele opzienbarende optredens in Brielle heeft verzorgd.

Restauratie en behoud

Het BKG spant zich bovendien bijzonder in voor de restauratie van de uniek, eeuwenoude speeltrommel, die weer gebruikt kan worden voor het bespelen van het carillon in de kerktoren. Een nog te realiseren project betreft het terugbrengen van het luidklokje op de Oude Begraafplaats in Brielle, welke enkele jaren geleden bij toeval weer terug naar Brielle kon worden gebracht. 

Met haar grote inzet van de ongeveer 40 leden heeft het BKG een onmiskenbaar positieve bijdrage geleverd aan de schoonheid en het culturele erfgoed van Brielle. Briellenaren en bezoekers worden blij van het indrukwekkende geluid dat de zes luidklokken van de Sint-Catharijnekerk kunnen laten horen. Niet iedereen beseft dat daar een hele groep vrijwilligers voor nodig is die aan de touwen trekt en zich fysiek uit de naad werkt. Het Briels Klokkenluiders Gilde verdient daarom zonder meer de Erepenning van de Gemeente Brielle.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio