8.9 C
De Bilt

“We worden de energietransitie ingerommeld”, zegt Nissewaard Lokaal

Nissewaard – “De eerstvolgende parlementaire enquête, dat is wat de Energietransitie voor Nederland gaat betekenen.” Dat zei fractievoorzitter Chris Hottentot van Nissewaard Lokaal bij de behandeling van de Regionale Energiestrategie (RES). Dertig regio’s in Nederland moeten plannen presenteren aan het Rijk hoe zij van het gas af willen gaan en duurzamer willen worden.

Verblind door ambities

“De RES is een voorbeeld hoe men verblind raakt door ambities en daardoor geen oog meer heeft voor de gevolgen voor onze inwoners. We jagen inwoners op hoge kosten. Ze worden gedwongen om te investeren en ze verdienen het niet terug.”

Energietransitie mislukt nu al

Volgens Hottentot blijkt uit aanzienlijk veel voorbeelden dat de energietransitie nu al aan het mislukken is. Zo hebben de inwoners uit Zwolle grote problemen met restwarmte. Ze kunnen er niet vanaf, ondanks problemen en torenhoge rekeningen. Ook het gemeentebestuur zit inmiddels met de handen in het haar.

Stroomstoringen

Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat windmolens te dicht bij woningen gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. Daarnaast blijken netwerken overwegend draaiend op zon- en windenergie minder betrouwbaar. “In Californië en, dichterbij, in Duitsland vinden er regelmatig stroomstoringen plaats, omdat het netwerk te weinig stroom maakt om aan de vraag te voldoen,” stelde Hottentot. Ook zijn vraag en aanbod niet in balans. “Zonnepanelen leveren het meeste op in de zomer, terwijl de vraag in de winter het grootst is.”

Op kosten gejaagd

De RES richt zich ook op het stimuleren van zonne-energie op daken. Maar bedrijven worden zwaar ontmoedigd om hier aan te beginnen, vertelde Hottentot verder. “Hoewel zij op stroom kunnen besparen door deze panelen te plaatsen, worden bedrijven aan de andere kant op kosten gejaagd. De premies van brandverzekeringen stijgen meer dan de besparing aan energie op zonnepanelen. Dit ondermijnt dus het draagvlak om panelen te plaatsen.”

Ondoordacht

Volgens Nissewaard Lokaal is de huidige RES te ondoordacht. Er is te weinig oog voor de problemen die zich nu al manifesteren. “We worden de Energietransitie ingerommeld,” zei Hottentot. Hoewel Nissewaard Lokaal niet tegen energiebesparing en het verduurzamen van woningen is, vindt de partij dat de plannen rond de RES te snel gaan. “We praten al over de inrichting van een huis, terwijl het huis niet op orde is. Het staat bouwkundig niet stabiel,” hield Hottentot de andere commissieleden voor.

Tevergeefs, een ruime meerderheid van de partijen stemde in met de RES 1.0.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio