Eerste AED’s voor openbare ruimte Hellevoetsluis ontvangen

HellevoetsluisOp 15 november ontving wethouder van der Velde van Hellevoetsluis de eerste set buitenkasten om AED’s in de openbare ruimte op te hangen. Door AED’s buiten op te hangen in de hele gemeente is een AED dag en nacht bereikbaar voor burgerhulpverleners.

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. De eerste AED’s worden komende week opgehangen. Twee in Oudenhoorn en daarna nog 9 stuks in de rest van Hellevoetsluis. Later zullen er nog 4 worden verspreid om ook de buitengebieden goed gedekt te krijgen.

Wethouder Hans van der Velde: “Als alle AED’s straks in onze stad zijn opgehangen, is er binnen een straal van 500 meter (6 minuten) altijd een AED aanwezig die 24 uur beschikbaar is. En dat is echt geweldig nieuws, want een AED kan letterlijk het verschil betekenen tussen leven en dood.”

Meerdere initiatieven in Hellevoetsluis

AED hulpverleners worden (net als de hulpdiensten) gealarmeerd na een telefoontje naar de alarmlijn 112 en kunnen met een pincode de AED uit de buitenkast halen. De laatste jaren zijn er in Hellevoetsluis al meerdere initiatieven geweest van ondernemers en inwoners om buurt-AED’s te plaatsen. Een mooie ontwikkeling! Deze buurt-AED’s hangen echter niet altijd buiten en zijn dus niet altijd 24 uur per dag te gebruiken. In samenwerking met de stichting AED hulpverleners zorgt de gemeente door deze actie dat Hellevoetsluis ‘hart veilig’ is voor de toekomst.

Zelf burgerhulpverlener worden?

Een buurt-AED mag vaak alleen gebruikt worden door mensen die opgeleid zijn om te reanimeren. Daarom is het belangrijk dat er voldoende mensen zijn die hem mogen gebruiken en aangemeld zijn om opgeroepen te worden als er een melding van hartfalen komt. Iedereen vanaf 18 jaar kan leren reanimeren door hiervoor een cursus van ongeveer vier uur te volgen via de Stichting AED-Hulpverlener via hellevoetsluishartveilig@hotmail.com.

U wordt dan burgerhulpverlener. Als u bent opgeleid, kunt u zich aanmelden bij HartslagNu. HartslagNu is een systeem dat gebruikt wordt door de meldkamer van de ambulancedienst. De meldkamer kan u dan oproepen als iemand in uw buurt een hartstilstand krijgt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img