20 C
De Bilt

Gastlessen op het Bahûrim in Brielle door gemeenteraad

Het Penta College Bahûrim in Brielle kreeg bezoek van raadsleden. De gemeenteraad van Voorne aan Zee wil inwoners, ondernemers, maar ook jongeren meer vertellen over het raadswerk en ze betrekken bij het raadswerk. Afgelopen weken verzorgde de gemeenteraad gastlessen aan de klassen 3-havo en 3-mavo op het Bahûrim in Brielle.

Ruim 80 leerlingen, in de leeftijden van 14 tot 17 jaar, kregen meer informatie over de gemeenteraad en het werk van de gemeenteraadsleden. Aan de leerlingen werd een aantal stellingen voorgelegd, waar ze beargumenteerd op konden reageren. De stellingen gingen onder andere over betaalbare woningen in Voorne aan Zee en hoe je je op deze leeftijd goed zou kunnen vermaken in Brielle. De leerlingen op het Bahûrim kennen een leerlingenberaad. Een aantal leerlingen is gekozen om belangen te vertegenwoordigen van de verschillende klassen. Een heel herkenbaar voorbeeld voor de leerlingen van een (gemeente)raad.

Uit de comfortzone

Marieke Aantjes, docent maatschappijleer: “Voor de ene leerling is dit gemakkelijk om te doen, voor een andere leerling betekende het echt uit de comfortzone komen. Leuk om op deze manier eens een andere les aan te kunnen bieden aan de leerlingen.” Als afsluiter werd hun kennis getest door middel van een aantal vragen, wat resulteerde in winnaars die een leuke Voorne aan Zee-prijs mee naar huis kregen. Voor diegenen die geïnteresseerd waren, werd een flyer meegegeven om je aan te melden als Gast van de Raad tijdens een raadsvergadering.

Gastles op het Bahûrim

Het was een geslaagde dag waarbij de gemeenteraad te gast was in de les om jongeren op het Bahûrim te informeren en te enthousiasmeren voor de politiek. De gemeenteraad kijkt er naar uit de leerlingen volgend jaar te ontvangen in de raadzaal van het gemeentehuis om met elkaar in debat te gaan over onderwerpen die spelen bij de jeugd én hoe gemeente Voorne aan Zee ze kan bereiken en betrekken. Raadslid Richard de Zoete: “Door te debatteren vergroten leerlingen hun spreek- en luistervaardigheden. Op deze laagdrempelige manier worden burgerschapscompetenties als kritisch denken, argumenteren en respect tonen voor de meningen van anderen versterkt. Ook vergroot je hiermee het zelfvertrouwen.”

Ook op andere scholen in Voorne aan Zee lopen momenteel gesprekken om gastlessen te verzorgen. Wil je hier meer over weten, neem dan contact op met de griffie: griffie@voorneaanzee.nl

Interesse om ook eens Gast van de Raad te zijn? Meer info en aanmelden: www.voorneaanzee.nl/gastvanderaad

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio