9.4 C
De Bilt

Gemeente Hellevoetsluis leent kanonslopen uit aan Oldenzaal en Vijfheerenlanden

Gemeente Hellevoetsluis heeft drie kanonslopen van het type ‘shell gun’ uitgeleend aan gemeenten Oldenzaal (2) en Vijfheerenlanden (1). De kanonslopen zijn op maandag 28 maart 2022 op transport naar de nieuwe bestemmingen gezet. Hier krijgt het geschut, nadat het is schoongemaakt, een mooie plek toegewezen.

Delen historie

Het verzoek van gemeente Oldenzaal kwam via Brielle (beiden deelnemers aan het Samenwerkingsverband 1572-gemeenten: https://geboortevannederland.nl/) bij Hellevoetsluis terecht. Vijfheerenland is een voor Hellevoetsluis bekende gemeente. Vianen is onderdeel van deze gemeente en Hellevoetsluis heeft met deze plaats al lange tijd een nauwe band vanwege Jan Blanken. De waterbouwkundige was de ontwerper en bouwer van het Droogdok in Hellevoetsluis en woonde in de laatste fase van zijn leven in Vianen, waar hij uiteindelijk overleed.

Mooie plek voor kanonslopen

“We zijn natuurlijk blij om te zien dat we een stukje van onze historie kunnen delen”, aldus wethouder cultuur Margriet den Brok. “Voor de kanonnen wordt goed gezorgd en ze krijgen ongetwijfeld een hele mooie plek op hun nieuwe bestemming. Wij wensen gemeenten Oldenzaal en Vijfheerenlanden dan ook veel plezier met dit mooie historische materiaal!

Kanon type shell gun

De kanonnen zijn van het type shell gun. Hiermee werden holle ronde kogels met kruit afgeschoten. Het zijn zogenaamde 80 ponders, ze wegen zo’n 4500 kilo per stuk en zijn gemaakt in Engeland door de Walker Company.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio