9.6 C
De Bilt

Hellevoetsluis maakt aanleg laadplekken elektrische auto’s makkelijker

HellevoetsluisEen elektrische auto is schoon, stil en zuinig. De luchtkwaliteit verbetert, de CO2 uitstoot en geluidshinder vermindert met meer elektrische voertuigen. Dat is goed voor de omgeving en onze gezondheid. En het aantal elektrische auto’s neemt in de komende jaren fors toe. Dat betekent dat ook bij inwoners en bezoekers de behoefte aan openbare parkeerplaatsen voor elektrische auto’s toeneemt. De verwachting is dat Hellevoetsluis daarom in 2025 250 extra elektrische laadpalen nodig heeft en in 2030 uiteindelijk zo’n 900. Gemeente Hellevoetsluis heeft besloten nu alvast voorbereidingen te treffen die het eenvoudiger maken om die openbare oplaadplaatsen voor elektrische auto’s aan te leggen.

Om te zorgen dat in de toekomst voldoende openbare plekken beschikbaar zijn om elektrische auto’s op te laden is het nodig om snel nieuwe laadpalen te plaatsen. Dit doet de gemeente samen met het bedrijf dat de palen levert en de stroomnetbeheerder. De gemeente zorgt daarbij voor de keuze van de plek en voor het verkeersbesluit. Die twee stappen zijn nu eenvoudiger gemaakt door een plankaart en verzamelverkeersbesluit.

Plankaart: de spreiding van de toekomstige laadplekken in de gemeente

De plankaart is een kaart waar de plekken op staan waar de gemeente laadpalen wil plaatsen om aan het aantal benodigde laadplekken te voldoen. De plankaart die de gemeente heeft vastgesteld geldt voor het aantal plekken dat in 2025 nodig is. En al deze plekken voldoen aan de eisen en aandachtspunten. Bijvoorbeeld: er is een laagspanningskabel aanwezig binnen 25 meter, in de directe omgeving staan geen grote bomen, de plek is goed vindbaar en zichtbaar enzovoort. De plankaart met de toekomstige laadplekken is te vinden op www.hellevoetsluis.nl

In één keer een verkeersbesluit voor alle plekken

Bij de aanleg van een nieuwe laadplek hoort een verkeersbesluit. Om niet steeds opnieuw een verkeersbesluit te hoeven nemen bij elke laadpaal van de plankaart heeft de gemeente in één keer voor elke plek op de plankaart een verkeersbesluit genomen. Daardoor hoeft dat niet meer te gebeuren als de plek aangelegd gaat worden.

Samen investeren in groener en zuiniger

Met oog op een groener en zuiniger toekomst investeren de Nederlandse overheden en netbeheerders in het elektrisch vervoer. Hellevoetsluis is onderdeel van de Samenwerkende Gemeenten Zuid Holland (SGZH). In deze Samenwerking zitten 31 gemeenten van Zuid-Holland, waaronder Brielle, Nissewaard, Rotterdam en Westvoorne. Vanuit deze samenwerking is de huidige concessie met EQUANS Infra & Mobility ontstaan. EQUANS plaatst de laadpalen in de hele regio, zodat het laden gemakkelijker en goedkoper is voor de inwoners. Stedin is de netbeheerder die de aansluiting verzorgt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio