12.7 C
De Bilt

Inwoners Hellevoetsluis maken unieke film over hun stad

Hellevoetsluis – De haven van Hellevoetsluis bestaat dit jaar 400 jaar. Ter ere van deze verjaardag maakten inwoners met elkaar een professionele film over het ruige verleden van deze Zuid-Hollandse vestingstad. Zaterdagavond (16-10) ging de film in het lokale theater in première, compleet met rode loper, burgemeester Milène Junius en de commissaris van de Koning Jaap Smit.

Verhaal van 400 jaar in 30 minuten

In het voorjaar riep gemeente Hellevoetsluis ‘Hellevoeters’ via sociale media op, een bijdrage te leveren aan de film. Iedereen met een talent kon meedoen en vele inwoners meldden zich aan, waaronder liedjesschrijvers, rappers, koren, schilders en free-runners. Een redactieteam maakte hieruit een selectie van acts die het verhaal van 400 jaar Hellevoetsluis eigentijds konden ondersteunen. Uiteindelijk ontstond zo een zeer professioneel ogende, spannende muziekfilm van 30 minuten waarin meer dan 50 inwoners een rol spelen.

Race-drones

De film bevat diverse spectaculaire scènes waarbij de kijker over de Vestingstad aan het Haringvliet vliegt. Speciaal ingehuurde race-drone piloten scheerden op hoge snelheid vlak langs de wieken van de molen, de gevels van huizen en centimeters boven het water, onder de brug. Het geeft de film soms bijna het sensationele gevoel van een attractie in een pretpark.

Gevoel van trots in Hellevoetsluis

Zaterdagavond ging de film ook online in première. Om 20.00u, gelijktijdig met de première in het theater, keken duizenden mensen in Hellevoetsluis maar ook ver daarbuiten naar de film over ‘hun’ stad.

“De combinatie van mooie beelden en echte inwoners die zich kwetsbaar opstellen, maakt dat dit echt bij je binnenkomt. Je ziet aan de reacties dat mensen echt geraakt zijn; er is een groot gevoel van trots. Er is grote verbondenheid in deze stad. Dat maakt mij als burgemeester natuurlijk ook erg trots.” aldus burgemeester Milène Junius.  Ook de aanwezige commissaris van de Koning van Zuid-Holland Jaap Smit was onder de indruk van de professionele kwaliteiten van de inwoners in de film.

Online bekijken

De 30 minuten durende film over Hellevoetsluis is voor iedereen online te bekijken via www.400jaarhavenhellevoetsluis.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio