8.6 C
De Bilt

Kinderen maken kunstwerken voor verkiezingen

Op het Marktplein in Spijkenisse staat op 15 maart een bijzonder stembureau met kunstwerken: Kunst & Kiezen. Negen canvassen met als thema democratie worden opgehangen in de stemtent. De canvassen zijn gemaakt door kinderen uit groep 8 van verschillende basisscholen in Nissewaard. Inwoners kunnen voor, tijdens of na het stemmen de kunstwerken bewonderen. 

Kunstwedstrijd Democratie

“Verkiezingen horen bij onze democratie en we vinden het belangrijk om kinderen hier vroeg bij te betrekken. Daarom organiseren we een kunstwedstrijd met als thema ‘democratie’. Alle groepen 8 van de basisscholen in Nissewaard kregen een uitnodiging om deel te nemen aan deze kunstwedstrijd. In totaal meldden negen groepen zich aan. Zij ontvingen van de gemeente een groot blanco canvas om hierop een kunstwerk te maken dat het thema democratie uitbeeldt”, zegt Wouter Struijk wethouder Jeugd en Onderwijs.

Kunst en kiezen: kunstwerken en een rood potlood

De negen canvassen worden opgehangen in de stemtent. Inwoners kunnen dus voor, tijdens of na het stemmen de kunstwerken bewonderen. “Het maakt het bijzonder omdat de kinderen een geheel eigen interpretatie kunnen geven aan het begrip democratie. Het is goed om kinderen nu al bewust te laten nadenken over dit onderwerp ter voorbereiding op het democratisch proces als ze ouder en dus kiesgerechtigd zijn”, zegt burgemeester Foort van Oosten. Alle deelnemende groepen krijgen hun kunstwerk na de verkiezingen weer terug om deze op een mooie plek op school op te hangen.

Bekendmaking winnaar

Maandag 13 maart selecteert de wethouder samen met burgemeester Foort van Oosten de drie beste kunstwerken. De leerlingen die deze kunstwerken hebben gemaakt worden vervolgens uitgenodigd om op woensdag 15 maart om 15.00 uur aanwezig te zijn in de stemtent Kunst & Kiezen. Dan maken de burgemeester en de wethouder de winnaar van de kunstwedstrijd bekend. De groep met de beste inzending gaat gratis naar een film in de bioscoop in Spijkenisse.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio