16.1 C
De Bilt

Nissewaard Lokaal: “Alle kosten om van het gas af te komen op bordje inwoners”

Nissewaard – “Alle kosten om van het gas af te komen, komen uiteindelijk op het bordje van de inwoners terecht,” dat zei Chris Hottentot van Nissewaard Lokaal tijdens de raadsbehandeling van de RES 1.0. “Ofwel via belastingen, de energierekening of door hogere productiekosten bij bedrijven. Uiteindelijk rekenen zij al die kosten door.”

Gemeenteraad stemt toch in

De gemeenteraad besloot desondanks toch in meerderheid in te stemmen met de Regionale Energiestrategie. Dertig regio’s in Nederland, waaronder Rotterdam-Den Haag, moeten bij het Rijk plannen indienen hoe zij verduurzaming de komende jaren mogelijk gaan maken door van het gas af te gaan. Alleen PVV, VPN en Nissewaard Lokaal stemden tegen de huidige plannen.

Hoge kosten om van gas af te komen

Naast de hoge kosten ziet Nissewaard Lokaal ook nog veel problemen bij projecten die er op gericht zijn om van het gas af te gaan. Zo bleek ijsstadion Thialf alle zonnepanelen uit te moeten zetten om verzekerd te blijven. De premie van de brandverzekering steeg zoveel dat de kostenbesparing met de opbrengst van zonne-energie volledig teniet werd gedaan. Sterker nog, het ijsstadion moest geld bijleggen. Een beeld dat bij meer bedrijven naar voren komt.

Mislukt

In de wijk Transvaal Midden worden inwoners geconfronteerd met hogere energierekeningen. Hoewel zij zijn aangesloten op een collectief warmte-en koudeopslag, moesten zij fors bij betalen. Waar zij voorheen gemiddeld zo’n 200 euro terug kregen, moesten zij nu honderden tot duizend euro extra betalen. Ook in de Haagse wijk Spoorwijk klagen bewoners steen en been. In Tiel bleek een project om van het gas af te gaan zo erg mislukt, dat de woningen van ellende weer op het gasnet zijn aangesloten. In Purmerend is een project om 1276 woningen van het gas af te halen geannuleerd, vanwege een waslijst aan problemen. De kosten voor de aanleg stegen hierdoor gigantisch.

Gezondheidsschade

Naast kosten en problemen vreest Nissewaard Lokaal ook voor gezondheidsschade. Steeds meer artsen en onderzoekers waarschuwen voor problemen bij het plaatsen van windmolens te dicht op woningen. Eind maart waarschuwden meer dan 100 artsen de gemeente Amsterdam hier nog voor. Nissewaard Lokaal vreest ook dat er meer windmolens in de regio geplaatst zullen gaan worden. De gemeente Zoetermeer had onlangs een motie aangenomen om niet mee te werken aan een verkenning naar windmolens. Een motie van VPN om windmolens niet te dicht op woningen te plaatsen werd door de gemeenteraad van Nissewaard weggestemd. Alleen PVV en Nissewaard Lokaal steunden de motie.

Taak van raadsleden

“Het is de taak van raadsleden om zich in onderwerpen te verdiepen,” stelde Hottentot in de raad. “De gevolgen in kaart hebben en al oplossingen voorzien voor mogelijke problemen die kunnen ontstaan. Geen oplossingen is geen zekerheid en dat betekent dat een besluit wordt genomen op basis van onzekerheden en dus risico’s. Dat er dan ogenschijnlijk aan deze risico’s wordt voorbij gegaan vindt Nissewaard Lokaal eigenlijk schokkend.”

RES

Op Voorne-Putten hebben tot nu toe de gemeenten Nissewaard en Hellevoetsluis ingestemd met de RES. Opvallend was dat de raad van Brielle er tegen was. Juist vanwege de problemen en hoge kosten. In de gemeente Westvoorne is de discussie uitgesteld. De gemeente besluit er binnenkort alsnog over.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio