27.9 C
De Bilt

Opvang Oekraïense ontheemden op camping in Brielle

Brielle – De gemeente Brielle heeft vanaf 15 oktober een tijdelijk beschikbare opvanglocatie gevonden voor de opvang van 48 Oekraïners.  Het gaat om camping De Krabbeplaat. Deze opvang is in overeenstemming met de richtlijnen en eisen, die de rijksoverheid stelt aan het opvangen van ontheemden.

De opvang van ontheemden uit Oekraïne is nog steeds urgent en noodzakelijk. Het aantal Oekraïense vluchtelingen dat naar Nederland komt stijgt nog steeds. Door de Nederlandse overheid is een dringend beroep gedaan op de 25 Veiligheidsregio’s om extra opvangplaatsen te realiseren. De opvang op deze locaties is tijdelijk en afhankelijk van de ontwikkelingen in Oekraïne.

De regio Rotterdam-Rijnmond vangt momenteel 4.700 ontheemden op. Rotterdam neemt ongeveer de helft daarvan voor haar rekening. Door de sluiting in september van een grote opvanglocatie, cruiseschip de MS Volendam in Rotterdam, waar momenteel nog ongeveer 1.200 personen worden opgevangen, is het noodzaak deze personen elders in de regio onder te brengen

Gemeentelijke opvanglocatie

Camping de Krabbeplaat stelt per 15 oktober een 8 woonunits ter beschikking voor 32 opvangplekken voor ontheemden uit Oekraïne en in de loop van het jaar komen daar nog 4 woonunits bij voor maximaal 16 opvangplekken. De opvangplekken worden de komende tijd gereed gemaakt en zijn tot uiterlijk eind maart 2023 beschikbaar. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond coördineert de opvang van Oekraïense ontheemden en bepaalt dan ook welke personen in Brielle worden opgevangen.

Vrijwilligers nodig

Om het verblijf van de Oekraïners veelal met kinderen zo prettig, praktisch en veilig te laten verlopen is de hulp van vrijwilligers zeer wenselijk. Het vrijwilligerswerk kan variëren van het organiseren van een spelletjesmiddag, af en toe schoolvervoer aanbieden of andere hand- en spandiensten. Uitnodigingen voor culturele evenementen worden ook zeer op prijs gesteld. Bent u geïnteresseerd of heeft u een goed idee voor een initiatief, dan kunt u contact opnemen met projectcoördinator Tom Timmerman (voor contactgegevens, zie onderaan dit bericht).

Particuliere opvang

Naast de gemeentelijke opvang worden al enige maanden ontheemden uit Oekraïne door particulieren in gemeente Brielle opgevangen. Deze particuliere opvang wordt echter niet meegeteld in de taakstelling naar gemeenten vanuit de Rijksoverheid. Momenteel verblijven hier 55 vluchtelingen, waarvan er 52 door particuliere gezinnen worden opgevangen en 3 personen door de gemeente zijn ondergebracht. We willen graag benadrukken, dat deze betrokkenheid vanuit onze inwoners ontzettend nobel en hartverwarmend is.

Onderwijs en maatschappelijke ondersteuning

Onder de ontheemden die in Brielle worden opvangen bevinden zich ook kinderen. Met de scholen in Brielle is overeengekomen dat deze kinderen onderwijs krijgen. Om de juiste ondersteuning te bieden op andere gebieden wordt nauw samengewerkt met vluchtelingenwerk en andere hulporganisaties.

Informatie

Voor vragen over de opvang van de Oekraïense ontheemden kunt u contact opnemen met de projectcoördinator – Tom Timmerman op telefoonnummer 06-122 559 30 of via de mail: t.timmerman@brielle.nl. Daarnaast is op de website van de gemeente Brielle een pagina aangemaakt, waarop informatie over Oekraïne en opvang is terug te vinden: www.Brielle.nl/oekraine.

Lange termijn opvang

Ook in de toekomst zal er behoefte blijven aan tijdelijke huisvesting voor urgente woningzoekenden. Dat geldt niet alleen voor ontheemden en asielzoekers, maar ook voor Nederlandse ingezetenen, die acuut woonruimte nodig hebben, om wat voor reden dan ook. Daarom onderzoekt het college van B&W de mogelijkheid om 25 flex-woningen in de gemeente te plaatsen, geschikt voor tijdelijke bewoning (6-8 maanden). Naar verwachting zullen deze pas begin volgend jaar beschikbaar komen. Als de locaties bekend zijn, zal met de omwonenden hierover worden gecommuniceerd.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio