21.8 C
De Bilt

Onderzoek bij Dorpshart Zwartewaal naar alternatieve stroomvoorziening

De bouw van de school, sportzaal en dorpshuis in Zwartewaal is in volle gang. Onlangs werden de gemeente en aannemer onaangenaam verrast door de mededeling dat netwerkbeheerder Stedin de benodigde stroomaansluitingen voor het voorzieningencluster niet tijdig kan leveren. “Volstrekt onacceptabel”, aldus wethouder Igor Bal. “We zijn hierover al een paar jaar met Stedin in gesprek en dan komt dit nu opeens om de hoek kijken, terwijl we al volop bezig zijn. Linksom of rechtsom: stroom moet er komen, want met name de basisschool moet zo snel mogelijk haar deuren kunnen openen.”

Stedin

Netcongestie, oftewel overbelasting van het stroomnetwerk, is op allerlei plekken een vertragende factor voor nieuwbouwprojecten. Dit risico is er dus ook voor het voorzieningencluster in Zwartewaal. De ontwikkeling is al meerdere jaren bekend bij de energieleveranciers. Er zijn verschillende pogingen gedaan om er met Stedin voor deze vervangende nieuwbouw uit te komen, maar die partij kan de komende jaren nog niet voor een oplossing zorgen.

Oplossing dorpshuis Zwartewaal met zo min mogelijk vertraging

De gemeente heeft hierover inmiddels gesprekken gevoerd met onderwijskoepel EduMare, en met de Stichting Dorpscentrum Zwartewaal, de eigenaar en exploitant van het bestaande dorpshuis. Gezamenlijk wordt gewerkt aan een oplossing met zo min mogelijk vertraging. “We gaan dit hoe dan ook oplossen”, aldus wethouder Bal. “Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals een batterij-opslag voor stroom, waarin ’s nachts wordt opgeladen wat overdag noodzakelijk is. Dat kunnen we dan duurzaam aanvullen met zonnepanelen. Dat zijn we nu verder aan het onderzoeken.” 

“Opmerkelijk dat de praktische uitvoerbaarheid van de Haagse ambities voor de energietransitie in de plannen van de netwerkbeheerders blijkbaar niet of onvoldoende is meegenomen”, constateert Henry Rijstenbil, bestuursvoorzitter van de Stichting Dorpscentrum. “Tragisch dat ook de nieuwbouw van een school en een dorpshuis in een kleine kern als Zwartewaal de dupe worden. Fijn dat het gemeentebestuur, als opdrachtgever voor de bouw, nu doortastend optreedt en heeft besloten dan zelf maar een snelle oplossing te gaan zoeken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio