20.3 C
De Bilt

Opdringerige verkopers krijgen minder kans in Nissewaard

Nissewaard – Ouderen en sociaal zwakkeren zijn voortaan beter beschermd tegen opdringerige verkopers. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad stemde in de laatste raadsvergadering in om de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aan te scherpen. Alleen de VVD stemde tegen de wijziging. Door de wijziging mogen commerciële deurverkopers na 20 uur geen producten meer aan de man brengen. De wijziging kwam er na een motie van Nissewaard Lokaal, mede ingediend door ONS. Hoewel Nissewaard Lokaal ervoor had gepleit om dit verbod in te laten gaan bij zonsondergang of uiterlijk om 20 uur, is de partij blij met het resultaat.

Na 20.00 uur geen deurverkoop meer

In de commissie Bestuur gaf burgemeester Van Oosten eerder aan dat er discussie kan ontstaan of de verkoop voor of na zonsondergang heeft plaatsgevonden. Het tijdstip van 20 uur is een duidelijke grens, vond hij. Nissewaard Lokaal is blij met deze stap en noemt het een begin dat inwoners niet langer op sociaal onveilige momenten aan de deur kunnen worden lastiggevallen door commerciële verkopers.

96% ergert zich aan verkopers aan deur of telefoon

Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat maar liefst 96% van de 1276 ondervraagde leden zich ergert aan telefonische en huis-aan-huisverkopers. Met name ouderen en sociaal zwakkeren zijn een makkelijke prooi voor opdringerige varianten hiervan, blijkt uit een eerder nieuwsartikel in het AD, waarin een oud-verkoper de gewetenloze werkwijzen uit de doeken deed.

Deursticker van Nissewaard Lokaal

Voor inwoners die helemaal geen verkopers aan de deur willen, heeft Nissewaard Lokaal een deursticker beschikbaar. Deze kan bij de voordeur worden geplaatst. Met deze sticker maakt de bewoner van tevoren kenbaar geen commerciële verkopers aan de deur te willen ontvangen. Inwoners die interesse hebben in zo’n sticker, kunnen een bericht met hun gegevens sturen naar fractie@nissewaardlokaal.nl. Voor de stickers geldt wel, op is op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio