27.9 C
De Bilt

Officiële opening Geuzen-en martelarenroute

Vandaag heeft de officiële opening van de bezinningsroute over vrijheid en verdraagzaamheid, de zgn. Geuzen– en Martelarenroute plaatsgevonden. Met deze route zijn het 1 april monument en de bedevaartkerk symbolisch aan elkaar verbonden in een permanente route van bezinning en inspiratie. Tussen beide monumenten zijn zeventien tegels (in bestrating) en zeven borden (aan palen) geplaatst met betekenisvolle uitspraken en citaten, die gaan over vrijheid, verdraagzaamheid en verbondenheid. 

1 april monument

De opening van de bezinningsroute startte met twee wandelingen: een groep wandelde vanaf het 1 april monument bij de Noordpoort naar het stadhuis, de andere groep liep vanaf de bedevaartkerk naar het stadhuis. Daar ontmoetten zij elkaar. In de raadszaal vond een bijeenkomst plaats met toespraken van burgemeester Rensen en mgr. dr. J.H.J. van den Hende, bisschop van Rotterdam, en werd de route officieel voor geopend verklaard.

Citaten

De citaten die op de tegels en borden staan zijn door een jury aangeleverd. Deze jury bestond uit Briellenaren die afkomstig zijn uit de werelden van de muziek, de kerken, het onderwijs, de kunst, het erfgoed, het vluchtelingenwerk en het jeugd- en jongerenwerk. Er zijn door de jury ruim 140 citaten ingediend. Vervolgens is aan hen de vraag voorgelegd welke 30 citaten hun individuele voorkeur hebben.

De resultaten daarvan zijn opgeteld en daar zijn 24* citaten uitgerold. Deze citaten zijn op de tegels of op de borden van de Geuzen-en Martelarenroute te lezen. De jury heeft een belangrijke bijdrage geleverd en was daarom uitgenodigd voor de opening.

Citaat Bedevaartoord Martelaren van Gorcum

“De route is een waardevolle manier om vanuit de verschillende historische achtergronden uit het verleden, en helaas nog steeds in het heden, ons te laten inspireren en te bezinnen op het belang van vrijheid, respect en verdraagzaamheid”.

Geuzen-en martelarenroute

Marketing op Voorne Putten heeft de Geuzen-en martelarenroute opgenomen in de digitale routemodule. Wandelaars kunnen een GPX-bestand downloaden en langs de route wandelen terwijl ze informatie krijgen over de route en de bezienswaardigheden: https://www.opvoorneputten.nl/wandelroutes/1189326347/geuzen-en-martelarenroute

De Geuzen-en martelarenroute is onderdeel van de Binnenstad-en havenvisie en is ontworpen door bureau Kinkorn en uitgevoerd door de firma Kloosterboer. Meer informatie is te vinden op de website: https://www.brielle.nl/geuzen-en-martelarenroute

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio