1.6 C
De Bilt

Opknapbeurt groot broedeiland Oostvoornse Meer 

Oostvoorne – Het grote eiland in het Oostvoornse Meer is klaar voor het aankomende broedseizoen. Stichting het Zuid-Hollands Landschap heeft samen met de aannemer de afgelopen weken hard gewerkt om het eiland opnieuw geschikt te maken als broedplek voor onder andere kokmeeuw, visdief en kluut. Bramen en wilgen maken plaats voor schelpen. Omgeven door water en buiten bereik van de grote windmolens vinden zogeheten kale grondbroeders straks een veilig onderkomen.

Klaar voor het broedseizoen

‘Kokmeeuw en visdief broeden, net als bijvoorbeeld de kluut, in een kuiltje op een kale grond. Daardoor zijn ze kwetsbaar voor predatoren zoals de vos en marterachtigen.’ vertelt beheerder Menno van Lopik van Het Zuid-Hollands Landschap. Omgeven door water wordt het eiland straks weer een veilige haven voor de vogels.

Door ophoping van uitwerpselen en oud nestmateriaal is het broedeiland de laatste jaren steeds meer begroeid geraakt, en daarmee voor de vogels minder geschikt geworden om een nest te maken. Daarom is jonge beplanting op het eiland weggehaald en een nieuwe laag schelpen aangebracht. Daarnaast zijn de golfbrekers die voor het eiland liggen versterkt waar nodig.

Over het water

Omdat het eiland alleen via het water bereikbaar is, vond aan- en afvoer van materiaal over het water plaats vanaf de parkeerplaats aan de noordzijde van het meer. Met de harde wind van de afgelopen weken was dat af en toe een flinke uitdaging.

‘We willen voorkomen dat het eiland de komende jaren opnieuw dichtgroeit. Daarom houden we het eiland goed in de gaten. En zullen opkomende beplanting jaarlijks maaien. Op deze manier hopen we dat het eiland opnieuw een veilige eerste thuis wordt voor heel veel sterns, meeuwen en kluten.’ Aldus Van Lopik.

Zelf zien?

Benieuwd of de vogels in het broedseizoen het eiland straks weten te vinden? Bezoek dan een keer de vogelkijkhut of het ‘scherm op het Groene Strand. Op de site zhl.nl vind je de precieze locatie. Vergeet je verrekijker niet!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio