2.1 C
De Bilt

Proef met tiny houses in gemeente Voorne aan Zee

De gemeente Voorne aan Zee wil beleid maken om tiny houses mogelijk te maken. De voormalige gemeente Westvoorne bereidde een proef voor, die kan helpen bij het verder vormgeven van dit beleid. Die proef wordt nu uitgebreid naar de hele gemeente Voorne aan Zee. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. In die proef kijkt de gemeente naar uitvoerbare, tijdelijke initiatieven.

Wat houdt de proef in?

De proef bestond uit twee locaties in de voormalige gemeente Westvoorne. Eén locatie waarbij maximaal vijf tiny houses worden gebouwd en één locatie op een erf bij een (bedrijfs)woning of bedrijf waarbij maximaal twee tiny houses worden gebouwd. Binnenkort worden hier twee initiatieven voor uitgekozen. De proef wordt nu uitgebreid met nog vier proefprojecten voor de totale grondgebied van de gemeente Voorne aan Zee. Hoe dit precies wordt vormgegeven is nog in onderzoek.

Waarom een proefproject?

De afgelopen jaren is de gemeente in gesprek geweest met verschillende initiatiefnemers, maar het gemeentelijke en provinciale beleid biedt te weinig mogelijkheden om tiny houses te realiseren binnen de gemeente. Ook in het bestemmingsplan voor het buitengebied is het momenteel niet mogelijk tiny houses te bouwen. Een proefproject kan helpen bij het verder vormgeven en invullen van het uiteindelijk op te stellen beleid voor tiny houses om zo meer initiatieven hiervoor mogelijk te maken.

Vraag tiny houses stijgt

Een tiny house is een kleine vrijstaande woning met een maximaal vloeroppervlak tot 50 vierkante meter, waarbij de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk is. Wethouder Aart Jan Spoon: “Er is veel vraag naar dit soort woningen. Het is geen oplossing voor het woningtekort, maar voor mensen die klein, duurzaam en goedkoop willen wonen kan een tiny house een goed alternatief zijn. Ik ben dus blij dat we op een aantal plekken in onze gemeente een proef gaan doen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio