15.8 C
De Bilt

Start overgangsfase Experiment Gesloten Coffeeshopketen: gereguleerde cannabis te koop bij coffeeshops Voorne aan Zee

Op maandag 17 juni 2024 begint de overgangsfase van het Experiment Gesloten Coffeeshopketen waaraan de twee coffeeshops in Voorne aan Zee, de Barbershop en John & Co, mogen deelnemen met gereguleerde cannabis verkoop.

Deelname Voorne aan Zee aan wietexperiment

Het idee om met het experiment te starten is opgenomen in het regeerakkoord 2017-2021. Het doel van het experiment is om te kijken of en hoe telers op kwaliteit gecontroleerde cannabis gedecriminaliseerd aan coffeeshops kunnen leveren. Dit betekent dat wetgeving zodanig is aangepast dat productie, distributie en verkoop binnen het experiment niet langer strafbaar zijn. Daarnaast wil het kabinet bekijken wat de effecten zijn op de problemen die sommige gemeenten ervaren. In het experiment wordt er ook meer aandacht besteed aan het voorkomen van cannabisgebruik.

Dit was voor de voormalige gemeente Hellevoetsluis aanleiding om zich aan te melden als ‘experimentgemeente’. In 2018 werd, na een selectieprocedure van de Rijksoverheid, bekend dat gemeente Hellevoetsluis mocht meedoen aan het experiment.

Tien experimentgemeenten en tien telers

In totaal zijn er door het Rijk tien experimentgemeenten en tien telers aangewezen. De telers hebben toestemming gekregen om de voorraad voor de coffeeshops in de experimentgemeenten te telen. In de gemeente Voorne aan Zee zijn twee teeltlocaties aangewezen, waarvan op het moment van de start van de overgangsfase, één bedrijf operationeel is.

In december 2023 zijn de coffeeshops in de gemeenten Breda en Tilburg, vooruitlopend op de andere acht gemeenten, al gestart met de verkoop van gereguleerde cannabis. Op deze manier zijn de eerste ervaringen met de distributie van het product opgedaan.

17 juni; start overgangsfase

De overgangsfase start op 17 juni 2024 en duurt naar verwachting drie maanden. Dit betekent dat vanaf 17 juni ook de coffeeshops in de overige acht gemeenten gereguleerde cannabis mogen verkopen. Zij mogen tijdens deze overgangsfase zelf bepalen wanneer zij met deze verkoop starten. In deze periode mogen de coffeeshops ook nog hun oude aanbod (gedoogde producten) verkopen. De overgangsfase is de periode waarin coffeeshops hun bestaande voorraad mogen uitverkopen en mogen starten met de verkoop van gereguleerde cannabis. Het doel van de overgangsfase is dat coffeeshophouders geleidelijk over kunnen gaan op het nieuwe aanbod en dat consumenten kunnen wennen aan het nieuwe aanbod.

Experimenteerfase

Na de overgangsfase volgt de experimenteerfase van vier jaar. Gedurende deze periode verkopen de coffeeshops van deelnemende gemeenten alleen gereguleerde producten. De experimenteerfase start wanneer de kwantiteit, kwaliteit en diversiteit van de geproduceerde cannabis voldoende zijn om de deelnemende coffeeshops volledig en bestendig te kunnen bevoorraden, en als wordt voldaan aan de voorwaarden van een gesloten keten.

Voorne aan Zee klaar voor overgangsfase

Burgemeester Peter Rehwinkel heeft voor de start van de overgangsfase het teeltbedrijf en de twee coffeeshops bezocht. Deze werkbezoeken zijn als positief ervaren en alle partijen hebben zich ingezet om op tijd klaar te zijn voor de start van deze nieuwe fase in het experiment. De betrokken werknemers hebben een training gevolgd ten aanzien van preventie en de coffeeshops zijn klaar om mee te doen aan het experiment.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio