8.2 C
De Bilt

Bij vervuiling sloot Wieldijk geen gezondheidseffecten verwacht

Zwartewaal – Er is door bewoners in Zwartewaal vervuiling geconstateerd in de sloot naast de Wieldijk. Daarop zijn direct de verantwoordelijke instanties benaderd. Op dit moment loopt er een onderzoek naar de vervuiling en waar de oorzaak van deze vervuiling ligt.

Controle door waterschap Hollandse Delta

Waterschap Hollandse Delta heeft de sloot langs de Wieldijk gecontroleerd en het oppervlaktewater is onderzocht. Daaruit blijkt dat het water onder andere een verhoogde concentratie sulfaat bevat. Het is op dit moment nog onduidelijk waar deze verhoogde concentraties vandaan komen.

DCMR Milieudienst Rijnmond heeft de GGD Rotterdam-Rijnmond gevraagd om aan de hand van de analyseresultaten te bepalen of er een risico is voor de volksgezondheid. De gemeente wil absoluut geen risico’s nemen met de volksgezondheid en veiligheid in de omgeving van de Plas van Heenvliet.

Conclusie gezondheidskundige Wieldijk

De conclusie van de GGD; “Het water in de sloot voldoet niet aan de drinkwaternorm en aan de drinkwaterrichtlijn van de WHO, maar daar is het water ook niet voor bedoeld. Voor deze analyse zijn wij er van uit gegaan dat de sloot aan de Wieldijk niet voor recreatie gebruikt wordt. Zelfs als iemand per ongeluk in de sloot belandt en daarbij een hoeveelheid slootwater inslikt, zijn er op basis van de gemeten gehalten chemische stoffen geen gezondheidseffecten te verwachten.”

Zodra er meer duidelijk is over de oorzaak en de verdere stappen of maatregelen die in het kader van de volksgezondheid en veiligheid (moeten) worden genomen, worden de inwoners van Zwartewaal direct en actief geïnformeerd door de gemeente. En ook op de website van de gemeente wordt de laatste stand van zaken actief gedeeld. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio