14.8 C
De Bilt

Wethouder Nissewaard: ‘Windmolens Plaatweg komen er gewoon’

Nissewaard – Wethouder Igor Bal (VVD) wond er woensdag 9 december geen doekjes om. De windmolens aan de Plaatweg komen er gewoon. Dat liet hij weten op vragen van Nissewaard Lokaal. De partij drong er op aan om de plannen te herzien, nu uit nieuw internationaal, wetenschappelijk onderzoek naar voren komt dat de bestaande regelgeving in Nederland niet voldoet.

Nederland hanteert slechtste normen

Bovendien hanteert Nederland een van de slechtste normen in Europa. De onderzoekers adviseren om de afstand tot de bebouwde kom ongeveer 10 keer de hoogte van de turbine te laten zijn. Dat betekent dat een turbine van 220 meter, dus op minimaal 2,2 kilometer van de bebouwde kom moet staan.

Afspraken windmolens staan vast

Wethouder Bal voelde hier niets voor. Volgens Bal staan de afspraken vast en worden de windmolens anders door de provincie alsnog geplaatst. De gemeente houdt liever zelf de regie en wil voorkomen dat de provincie bepaalt waar windmolens geplaatst worden. Hij geeft aan dat de raad eerder heeft besloten om de windmolens hier te plaatsen.

Stug vasthouden

Fractievoorzitter Chris Hottentot betreurde het, dat de gemeente stug vasthoudt aan oude normen. Hij verwijst naar problemen die zijn ontstaan bij het Windpark Spui nabij Nieuw-Beijerland. Volgens EenVandaag werden daar in maart 2019 vijf windturbines geplaatst op een afstand van nog geen 500 meter van twaalf huizen. De geluidshinder van de turbines was zo groot dat inmiddels zes van de twaalf gezinnen zijn verhuisd.

Problemen uit verleden voorkomen

Bal gaf aan zich te willen houden aan bestaande afspraken met de raad en omwonenden en houdt zich aan bestaande regelgeving. Hij wil leren van ervaringen uit het verleden om problemen van bijv. Windpark Spui hier te voorkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio