13.3 C
De Bilt

Dag van de Leerplicht

Weert – De landelijke Dag van de Leerplicht wordt gehouden op donderdag 15 maart. Het thema is dit jaar ‘Samenwerking en maatwerk beschermen het recht op onderwijs’. Ieder jaar wordt ook in Weert extra aandacht gevraagd voor het recht op onderwijs en het belang van het behalen van een startkwalificatie door jongeren. Dit jaar valt dit samen met Weert on Stage, het Beroepenfeest voor vmbo-leerlingen.

Schooluitval terug dringen door leerplicht onder de aandacht te brengen

Het doel van landelijke Dag van de Leerplicht is schooluitval terug te dringen door leerplicht onder de aandacht te brengen bij leerlingen, ouders, scholen en andere betrokkenen. In Nederland is het recht op onderwijs wettelijk geregeld, maar er zijn nog steeds jongeren die zonder diploma of startkwalificatie van school gaan.

Percentage in Weert lager dan landelijk gemiddelde

Wethouder Geert Gabriëls, portefeuillehouder van Cultuur, Welzijn en Onderwijs: “In Weert is dat percentage al jaren lager dan het landelijk/provinciaal gemiddelde. We investeren in onze jongeren en zorgen voor goede begeleiding. Bovendien hebben we prima scholen. Zo behoort het Kwadrant tot de beste vijf scholen in Nederland.”

Weert on Stage

Weert On Stage vindt plaats in het Franciscushuis te Weert. Beroepsbeoefenaren vertellen Vmbo-leerlingen over hun beroep en hoe hun werkdag eruit ziet. Ook sluiten ze deals voor werkbezoeken. Zo krijgen de leerlingen een beter beeld van het beroep en inzicht in geschikte vervolgopleidingen.

Opening door wethouder Geert Gabriëls

Wethouder Geert Gabriëls opent het beroepenfeest op 15 maart. Het team Leerplicht/RMC (Regionale Meld- en Coördinatiefunctie voortijdig schoolverlaten) van de gemeenten Weert en Nederweert is ook bij het beroepenfeest aanwezig. De medewerkers beantwoorden vragen van leerlingen en geven ze adviezen.

Het motiveren en creëren van bewustwording

Tijdens deze Dag van de Leerplicht is de aandacht gericht op het recht op onderwijs, niet alleen maar de ‘plicht’. Team Leerplicht/RMC houdt niet alleen toezicht op de leerplicht, zij motiveren en creëren ook bewustwording bij jongeren en bieden begeleiding bij studiekeuzes. Als een jongere problemen heeft bieden zij hulp aan. Daarbij werken zij intensief samen met verschillende  partners zoals onderwijsinstellingen, Centrum Jeugd en Gezin, Punt Welzijn en veel anderen.

Leerplicht
Dag van de Leerplicht
spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio