7.2 C
De Bilt

Gemeente Weert kapt onveilige en ongezonde bomen

Weert – De gemeente Weert heeft een zorgplicht voor bomen. Eén onderdeel daarvan is het inspecteren van die bomen. Afgelopen zomer zijn de bomen weer geïnspecteerd door gespecialiseerde boomverzorgers en toen is gebleken dat 211 bomen niet gezond of niet meer veilig zijn. Deze bomen moeten daarom gekapt worden. Vanaf 6 november  kapt de gemeente de bomen die ziek en/of onveilig zijn

Inspectie rondom gezondheid en veiligheid

Alle bomen zijn door een gespecialiseerde boomverzorger beoordeeld. Deze specialist kijkt naar de gezondheid en de veiligheid van de boom. Daarbij wordt ook naar eventuele risico’s, zoals het omwaaien van bomen, gekeken. Op basis van die inspectie wordt een onderhoudsplan opgesteld. Soms moeten er namelijk maatregelen genomen worden, zoals snoeien of kappen.

Wanneer wordt een boom gekapt?

Als blijkt dat een boom ernstig ziek of zelfs al dood is, moet die boom worden gekapt. Die beslissing wordt gemaakt door een specialist op basis van de eerdere inspectie. Vervolgens wordt voor monumentale bomen of bomen in beschermde gebieden de zogenaamde kapprocedure gevolgd en kunnen inwoners bezwaar maken tegen het kappen van deze boom. Die bezwaartermijn is nu verlopen en de kapprocedure is daarmee afgerond. Voor alle andere bomen is geen kapvergunning nodig. Voor alle 211 bomen is er nu toestemming om ze te kappen.

Bomen herplanten

Na het kappen van de zieke en dode bomen worden er weer nieuwe bomen geplant. Niet op alle plaatsen waar een boom stond, kan een nieuwe boom worden geplant. Er wordt alleen een nieuwe boom geplant wanneer daar ondergronds en bovengronds voldoende ruimte voor is zodat de boom zich het beste kan ontwikkelen. De nieuwe bomen worden tijdens het plantseizoen, van december tot april, aangeplant.

Eén van de speerpunten van het programma ‘Weert koerst op verbinding’ is vergroening in de gemeente. Vanaf 2019 worden er meer bomen geplant en op meer plekken groen aangelegd. Doel is: minder steen, meer bomen en planten.

 

De komende weken worden op 120 verschillende locaties de bomen gekapt. Op sommige locaties worden meerdere bomen gekapt. De volledige lijst van bomen die gekapt gaan worden, is te vinden op www.weert.nl/groen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio