16.3 C
De Bilt

Kunstbuxushaagjes versieren ondergrondse containers

Weert – De gemeente Weert kleedt verschillende ondergrondse afvalcontainers aan met kunstbuxushaagjes. Een pilot op drie locaties laat zien dat het verfraaien van containers kan leiden tot minder afval naast de containers. Wethouder Martijn van den Heuvel: “Het idee achter de verfraaiing van de containers is dat mensen zich netter gedragen op een schone en prettige plek. De buxushaagjes roepen associaties op met natuur, en in de natuur gedragen we ons schoon.”

Geslaagde pilot

In het voorjaar van 2019 zijn containers op 3 locaties in Weert opgefleurd. Dit was een initiatief van de wijkraden van Moesel, Biest en Groenewoud. Op de Kesselstraat en bij winkelcentrum Moesel werden de containers versierd met kunstgras en kunstbloemen en op de Herenstraat met een kunstbuxushaag. Beide hadden een positief effect: er werd minder afval naast de containers geplaatst.

Kunstbuxushaagjes werken net iets beter

Bij de containers met kunstbuxushaagjes was het effect groter. Dit komt waarschijnlijk doordat de buxushaag het lastiger maakt om afval bij te plaatsen. De drempel om afval op een kunstbuxushaag te leggen is namelijk een stuk hoger dan het dumpen van afval op een containerplaat. De gemeente plaatst de buxushaagjes nu op een aantal nieuwe locaties.

Soms werken andere maatregelen beter

Uit onderzoek blijkt dat de buxushaagjes vooral werken bij locaties waar af en toe afval bij de containers wordt geplaatst. Op locaties waar veel afval gedumpt wordt, werken andere maatregelen beter. Ook blijkt dat de verfraaiing van de containers vooral in het begin effect heeft. Als de versiering er langere tijd staat, wordt er langzaam weer meer afval bijgeplaatst.

Wisselende locaties

Daarom wil de gemeente de buxushaagjes op wisselende locaties gaan inzetten. De buxushaagjes worden in eerste instantie geplaatst op locaties die hier volgens onderzoek geschikt voor zijn. De gemeente gaat in gesprek met wijk- en dorpsraden om te kijken welke locaties verder gewenst en geschikt zijn.

Kunstbloemen terug bij winkelcentrum Moesel

Bij winkelcentrum Moesel komen de kunstbloemen na een grondige schoonmaakbeurt weer terug, aangezien omwonenden en winkelend publiek hier erg enthousiast over waren. De kunstbloemen aan de Kesselstraat komen niet terug. Op deze locatie zijn inmiddels andere maatregelen genomen, zoals het verplaatsen van de textielcontainer, het vervangen van de bovengrondse PMD container door een ondergrondse container en het plaatsen van een informatiebord.

Eén van de maatregelen tegen bijplaatsingen

De verfraaiing van de afvalcontainers is één van de maatregelen die de gemeente neemt tegen de vele bijplaatsingen. Zo is ook de capaciteit van de containers op verschillende plekken vergroot en wordt er gericht gehandhaafd. Daarnaast heeft de gemeente onlangs een project gedaan met leerlingen van Philips van Horne, die met creatieve oplossingen zijn gekomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio